Go to Top

Obvezno vročanje računov – ponovno velja od 18.04.2023

Obvezno vročanje računov sicer ni novost v Sloveniji, a vendar smo se zadnji dobri dve leti navadili, da ni bilo potrebno povsod jemati računov. Z 18.04.2023 se je to spremenilo. Ponovno je potrebno kupcu izdan račun izročiti bodisi v papirni bodisi v elektronski obliki. Seveda so predpisane tudi globe tako za izdajatelje kot prejemnike računov.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Izdaja računa je v Sloveniji obvezna

Na podlagi veljavnih predpisov (SRS, DDV, DDPO, Zdoh in ZDavPR) je jasno, da mora vsak poslovni subjekt za opravljeno dobavo blaga ali storitev izdati račun. Davčni zavezanci (organizacije in fizične osebe, ki samostojno opravljajo registrirano dejavnost) lahko izdajajo tudi t.i. poenostavljeni račun za opravljeno prodajo blaga ali storitev na ozemlju Slovenije. To lahko storijo, če:

  1. jo opravi drugemu davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec, ter za predplačila, prejeta od katere izmed teh oseb in znesek na računu, brez DDV, ni višji od 100 evrov;
  2. jo opravi končnemu potrošniku;
  3. izda dokument, ki spreminja prvoten račun in se nanj nedvoumno nanaša (npr. dobropis).

Poenostavljeni račun se na primer ne more izdati za prodajo blaga ali storitev, ki jih davčni zavezanec opravi v drugo državo članico, v kateri je treba plačati DDV, in je oseba, kateri je bila opravljena dobava, dolžna plačati DDV. V teh primerih obvezno vročanje računov ni relevantno. Poslovanje med poslovnimi subjekti vedno spremljajo dokumenti, saj jih vsi potrebujejo zaradi dokazovanja nakupa ali prodaje ter pravil računovodstva in davkov.

Račun se izda v papirni ali elektronski obliki. Obvezno vročanje računov v elektronski obliki pomeni, da ga lahko izdajatelj pošlje kupcu tudi po elektronski pošti ali preko mobilne aplikacije.

Ustanovitev d.o.o. – opravite jo lahko na naši DATA točki!

računovodsko svetovanje

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Obvezno vročanje računov – ne le na zahtevo kupca

Skladno s 6. členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem potrjevanju računov (Uradni list RS, št. 40/23) velja z 18.04.2023 obvezno vročanje računov vsakemu kupcu. To pomeni, da ne velja več določba, da je izdajatelj prej izročil račun v papirni obliki le tistemu kupcu, ki je to zahteval.

Več o spremembi Zakona smo pisali tem članku.

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Izročitev računa še najbolj pomembna pri gotovinskem plačilu

Pri plačilih z gotovino je obvezno vročanje računov še bolj pomembno. Kupec, ki je plačal z gotovino, mora razpolagati z računom, ko zapusti poslovni prostor prodajalca. Obvezno vročanje računov ali v papirni ali elektronski obliki mora biti izpolnjeno torej ob nakupu/prodaji in ga mora kupec imeti še pred odhodom iz npr. trgovine. Tudi v primeru izdaje elektronskega računa velja, da mora kupec račun prevzeti in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora, če je bilo plačano z gotovino. Na zahtevo mora kupec predložiti račun pooblaščeni osebi davčnega ali tržnega organa.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Globe

Globe za obvezno vročanje računov se tičejo tako prodajalcev blaga in storitev kot tudi kupcev. Oboji so odgovorni, da se obvezno vročanje računov izpelje skladno z zakonom. Fizična oseba, kupec, ki ne razpolaga z računom je lahko oglobljena s 40 evri. Seveda so višine kazni za organizacije, ki računa ne bi izdale ali ne izvedle obvezno vročanje računov, višje. Gibljejo se od 1.500 evrov do 75.000 evrov. Poleg tega pa so lahko kaznovane še odgovorne osebe teh organizacij – v višini od 800 evrov do 5.000 evrov.

Podjetniki in družbeniki! Če potrebujete pomoč računovodski servis in naše storitve, nas brez zadržkov kontaktirajte. Na posvetovanje se lahko naročite preko telefonske številke 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja