Go to Top

Račune bo znova treba jemati! Če ne, bo lahko kupec oglobljen!

Račune bomo morali kupci znova jemati. To določa novela zakona o davčnem potrjevanju računov, ki jo je sprejel državni zbor. Kakšna bo lahko globa, če kupec ne prevzel računa?

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Sprejeta novela zakona o davčnem potrjevanju računov

V Sloveniji je bil sistem davčnega potrjevanja računov uveden z zakonom o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) leta 2016. Takrat je bilo določeno, da morajo davčni zavezanci za prodano blago oz. opravljanje storitve izročati račune kupcem. Ti pa jih morajo zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Lani januarja se je ta obveznost ukinila. A zdaj je državni zbor potrdil novelo zakona o davčnem potrjevanju računov. Z njo se med drugim po letu dni po ukinitvi znova uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Novela pri gotovinskem poslovanju ponovno uvaja obveznost izročitve izdanega računa kupcem. Ti bodo morali račune obdržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Če tega ne bodo storili, lahko dobijo globo v višini 40 evrov. Račune bodo lahko sicer izdali tako v papirni kot elektronski obliki.

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

računovodsko svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Na ministrstvu opozarjajo, da bodo globe le v skrajnih primerih

Pristojni na finančnem ministrstvu sicer poudarjajo, da bo kazen (torej globa) predvidena le v skrajnem primeru, ko bi prihajalo do ponavljajočih se kršitev. V preteklosti, ko je že veljalo določilo, da je bilo račune obvezno jemati namreč niso izdali nobene globe fizičnim osebam iz tega razloga. V nekaterih odkritih primerih so namreč inšpektorji izrekli le ustna opozorila. So pa za pravne osebe in samostojne podjetnike, ki računov ne bi izdali določene globe. Te so v razponu od 1500 do 75000 evrov. Za odgovorne osebe pa od 800 do 5000 evrov.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Zakaj bo znova treba jemati račune?

Vladni predstavniki poudarjajo, da bo to, da bo treba znova jemati račune, omejilo obseg sive ekonomije. Prav tako želijo ugotoviti razporeditev davčnih bremen med davčne zavezance in stabilne davčne prihodke ter vzpostaviti pogoje za lojalno konkurenco na trgu. S tem, da bo potrebno znova obvezno izdajati račune, pa se pristojnim organom omogoči nadzor nad evidentiranjem dejanskega prometa zavezanca in obračunavanje davka na dodano vrednost. Ob tem na ministrstvu še opozarjajo, da je račune potrebno jemati oz. izročati tudi z vidika varovanja pravic kupcev. Izročeni računi namreč kupcem omogočajo nadzor nad vsebino računa. Ob tem pa zagotavljajo tudi možnost uveljavljanja reklamacije ali garancije, ko je to potrebno.

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

V 2022 je bilo manj davčno potrjenih računov kot leta 2019

To, da bomo morali kupci znova jemati račune, so podkrepili s podatki o primerjavi podatkov iz davčnih blagajn glede števila izdanih in potrjenih računov v letih 2019 in 2022. Po podatkih ministrstva za finance je bilo namreč število davčno potrjenih računov v letu 2022 nižje kot leta 2019. V nekaterih dejavnostih, ki jih štejejo kot tvegane, so v zadnjem obdobju zaznali znaten in nesorazmeren upad. Največji upad števila računov je bil v gradbeništvu, osebnih storitvah (frizerstvo, kozmetika, pedikura), vzdrževanju in popravilih motornih vozil, trgovini na drobno v cvetličarnah ter gostinstvu.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja