Go to Top

Prazniki 2023 – prihodnje leto kar štirje podaljšani vikendi!

Prazniki 2023 – koliko dni bomo doma?

Prazniki 2023 bodo (še) bolj »radodarni« kot letošnje leto. Če jih je letos (oz. še bodo) pet padlo na vikend, boste prihodnje leto zgolj dva. Prav tako bodo prazniki prihodnje leto »poskrbeli« za kar štiri podaljšane vikende. Kako bodo razporejeni prazniki 2023?

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Prazniki 2023 – vsi državni prazniki niso dela prosti dnevi

Vsi državni prazniki v Sloveniji sicer niso dela prosti dnevi. In sicer so takšni dan Primoža Trubarja (8. junij), dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), dan vrnitve slovenskega športa (23. september), dan suverenosti (25. oktober) in dan Rudolfa Maistra (23. novembra). Kako pa so razporejeni prazniki 2023, ki so dneva prosti dnevi? Prazniki 2023 bodo še bolj ugodno razporejeni, kot so (bili) prazniki 2022. Če je letos pet praznikov (ki so dela prosti dnevi) padlo na vikend, bosta prihodnje leto le dva.

Koliko bo znašala vaša plača? Uporabite naš kalkulator!

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Kar enajst praznikov bo med tednom

V letošnjem letu (2022) je bilo (oz. še bodo) osem praznikov med tednom. Prihodnje leto bo kar 11 praznikov, ki so tudi dela prosti dnevi padlo med tednom. Prazniki 2023 so razporejeni tako, da bomo kar štirikrat imeli podaljšan vikend. Prvi tak primer bo že na začetku leta, saj 2. januar pade na ponedeljek. Dvakrat pa bo vikend podaljšan celo za dva dneva – prosta bosta namreč tako ponedeljek kot torek. Poglejmo, na kateri dneve bodo padli prazniki 2023 (ki so tudi dela prosti dnevi):

  • 2. januar: Novo leto (ponedeljek);
  • 8. februar: Prešernov dan (sreda);
  • 10. april: Velikonočni ponedeljek (ponedeljek);
  • 27. april: Dan upora proti okupatorju (sreda)
  • 1. maj: Praznik dela (ponedeljek);
  • 2. maj: Praznik dela (torek);
  • 15. avgust: Marijino vnebovzetje (torek);
  • 31. oktober: Dan reformacije (torek);
  • 1. november: Dan spomina na mrtve (sreda);
  • 25. december: Božič (ponedeljek);
  • 26. december: Dan samostojnosti in enotnosti (torek).

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Prazniki 2023 – dva bosta padla na nedeljo

Če so prazniki 2023 po večini razporejeni med tednom, bosta pa vseeno dva praznika, ki bosta »črni ovci«. In sicer bosta na nedeljo padla 1. januar in dan državnosti 25. junija.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Če bodo prazniki 2023 delovni, vam pripada dodatek za delo na praznik!

Za nekatere zaposlene pa bodo tudi prazniki 2023 delovni. Mogoče jim je lahko v tolažbo nekoliko dejstvo, da Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da delavcu pripadajo dodatki za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Mednje sodi tudi dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Višina dodatka se sicer določi s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. Se pa dodatek za delo na proste dneve po zakonu in dodatek za delo v nedeljo izključujeta. To pomeni, da v kolikor pade praznik na nedeljo, pripada delavcu samo en dodatek.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja