Go to Top

Zaposlovanje mladoletnikov kot oblika počitniškega dela

Zaposlovanje mladoletnikov, mlajših od 15. let je z Zakonom o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1) prepovedano. Obstajajo pa določene izjeme, ko otrok vendarle lahko opravlja delo in zanj dobiva tudi plačilo, kljubtemu, da je mlajši od 15 let. Te informacije bodo v času prihajajočih poletnih počitnic prišle prav marsikomu, ki bi rad zaposlil mlad kader. Vkolikor potrebujete nasvet kako pravnoformalno urediti take vrste delo, se obrnite na naše pravne svetovalce. Za termin svetovanja nas lahko pokličete na 01/600 15 30 ali na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Zaposlovanje mladoletnikov – zgolj za omejena področja dela

ZDR-1 dovoljuje zaposlovanje mladoletnikov zgolj za snemanje filmov ter izvajanje drugih kulturnih in umetniških del ter športnih in oglaševalskih aktivnosti. To pomeni, da mladoletnik lahko prejme plačilo za na primer nastop v reklami ali pa kot stažist pri snemanju filma ali televizijske nadaljevanke. Je pa opravljanje dela mladoletnika tudi časovno omejeno – mladoletnik, ki je že dopolnil 13 let, lahko opravlja delo v času šolskih počitnic, največ 7 ur dnevno, pri čemer seštevek delovnih ur ne sme presegati 35 ur na teden.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?
Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Zaposlovanje mladoletnikov – za dovoljenje za zaposlovanje morajo poskrbeti starši

Starši morajo podati zahtevek za izdajo dovoljenja za delo otroka mlajšega od 15 let na Inšpektorat RS za delo. Vloga mora biti popolna, ter mora vsebovati čimbolj podrobne informacije o delu otroka, na podlagi katerih inšpektorat oceni, ali delo, ki ga bo opravljal otrok, ogroža njegovo varnost, zdravje, moralo, izobraževanje in razvoj.

Vlogi mora biti priložen tudi izvod pogodbe, ki je osnova za zaposlovanje mladoletnikov. Pogodba mora biti sklenjena med naročnikom dela (delodajalec) in zakonitim zastopnikom otroka. To pa ni klasična pogodba o zaposlitvi, čeprav mora vsebovati tudi določilo o opravljanju dela otroka proti plačilu.

Ob vložitvi vloge za izdajo predhodnega dovoljenja je treba poravnati tudi strošek upravne takse.

Pogodba o zaposlitvi

Zaposlovanje mladoletnikov – evidenca prisotnosti

Delodajalec mora obvestiti Inšpektorat RS za delo o točnem začetku opravljanja dela mladoletnika najmanj 1 dan pred dogodkom oziroma zadnji delovni dan dogodka, na katerem zaposluje mladoletno osebo. Prav tako mora delodajalec voditi dnevno evidenco o prihodu in odhodu otroka na delo oziroma o času, ko je mladoletna oseba prisotna na snemanju.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja