Go to Top

Regres v bonih – ali je dovoljeno takšno izplačilo?

Regres v bonih predstavlja izjemo, pri kateri delodajalec delavcu izplača regres za letni dopust. V nadaljevanju vam bomo predstavili kdaj in v kakšnem obsegu lahko delodajalec delavcu izplača regres v bonih. Potrebujete pomoč pri pripravi internih aktov za vaše podjetje? Obrnite se na naše pravne svetovalce. Za termin svetovanja nas pokličite na 01/600 15 30 ali data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Regres v bonih – prihodki iz delovnega razmerja se morajo praviloma izplačati v denarni obliki

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 126. členu določa, da morajo biti plačila, ki jih delavcu izplačuje delodajalec, v denarni obliki. Med ta izplačila spada tudi regres za letni dopust. Delodajalec ga mora delodajalec izplačati najkasneje do 1. julija v tekočem koledarskem letu.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?
Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Regres v bonih – posamezne kolektivne pogodbe

Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije določa, da se regres do višine minimalne plače mora izplačati v denarni obliki. Preostanek pa delodajalec lahko izplača tudi v nedenarni obliki, kot so na primer boni. V primeru izplačila dela regresa v nedenarni obliki, je delodajalec dolžan ta del regresa zagotoviti v obliki, ki delavcu omogoča nakup širokega nabora izdelkov za zadovoljevanje vsakodnevnih življenjskih potreb. Le-ta pa mora biti po vrednosti enakovreden denarni obliki.

Pogodba o zaposlitvi

Regres v bonih – ne more biti določen v internem aktu delodajalca

Možnosti, da delodajalec izplača regres v bonih ali pa zgolj del regresa, se ne more samovoljno vnesti v interni akt delodajalca ali v pogodbo o zaposlitvi. To je lahko dogovorjeno zgolj v obliki kolektivne pogodbe za posamezno dejavnost.

Interni akti podjetja

Regres v bonih, če kolektivna pogodba tega ne omogoča in posledice

Če se delodajalec samovoljno odloči, da bo zaposlenim izplačal regres v bonih ali pa izplačal večji del v bonih, kot pa mu to dovoljuje kolektivna pogodba, se kaznuje z globo od 3.000 do 20.000 EUR.

Prav tako vam globa grozi, če izplačila regresa ne opravite pravočasno, torej do 1. julija v tekočem letu. Inšpektorat za delo neizplačanega regresa ne more izterjati, zato pa mora delavec, ki mu regres ni bil izplačan v skladu z zakonom, varstvo iskati pred sodiščem.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja