Go to Top

Znižanje dohodnine 2022 za ostale družinske člane – za koga?

Znižanje dohodnine 2022 za ostale družinske člane

Znižanje dohodnine 2022 za ostale družinske člane – za koga poleg otrok je možno? Kot verjetno že vsi vemo, da je znižanje dohodnine možno za otroke. Mogoče pa kdo ne ve, da je možno tudi znižanje dohodnine 2022 za ostale družinske člane. Kateri so ti? Imate glede dohodnine ali drugih davkov kakšna vprašanja? V pomoč so vam lahko naši davčni svetovalci! Na telefonski številki 01/600-1530 se lahko dogovorite za termin strokovnega davčnega svetovanja. Na omejeni številki pa lahko rezervirate tudi termin za registracijo s.p. ali d.o.o.!

Ustanovitev podjetja

(Razvezani) zakonec oz. zunajzakonski partner

Nedavno smo pisali o tem, za katere otroke se lahko uveljavlja znižanje dohodnine 2022. Več lahko preberete v članku Znižanje dohodnine 2022 za otroke – kako lahko? V pomoč pri izračunu za otroke vam je lahko tudi naš kalkulator. Tokrat bomo pogledali, kako je možno znižanje dohodnine 2022 za ostale družinske člane. Kot vzdrževani družinski član se lahko uveljavlja tudi zakonec oz. zunajzakonski partner. In sicer se lahko znižanje dohodnine uveljavlja, če oseba ni zaposlena in ne opravlja dejavnosti. Z drugimi besedami, da ni nima lastnih dohodkov za preživljanje ali pa so ti nižji od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana. Znižanje dohodnine je možno tudi za razvezanega zakonca zavezanca, če mu je s sodbo oz. dogovorom, sklenjenim po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

Za koga še?

Kaj pravi ZDoh-2? Znižanje dohodnine 2022 za ostale družinske člane je možno tudi za starše oz. posvojitelje zavezanca. Prav tako pa za druge člane kmetijskega gospodinjstva. Starši oz. posvojitelji so lahko vzdrževani družinski člani, če nimajo lastnih dohodkov za preživljanje. Ali pa so ti manjši od višine za osebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana. Prav tako morajo živeti z zavezancem v skupnem gospodinjstvu ali pa v institucionalnem varstvu v socialnovarstvenem zavodu ter zavezanec krije stroške teh storitev. Znižanje dohodnine je možno tudi za druge člane kmetijskega gospodinjstva. In je sicer je znižanje dohodnine možno za osebo, ki pri zavezancu, katerega je pretežni del dohodka iz osnovne kmetijske oz. gozdarske dejavnosti, sodeluje pri doseganju dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. To velja, če oseba nima lastnih dohodkov za preživljanje. Ali so ti nižji od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana. In sicer je znižanje dohodnine možno pod pogojem, da njegov otrok, zakonec, starši ali posvojitelji zanj ne uveljavljajo posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. V takšnem primeru vzdrževani družinski član zavezanca velja tudi otrok kmečkega gospodinjstva.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Znižanje dohodnine 2022 za ostale družinske člane – primer

Za lažjo predstavo vpliva olajšave na dohodek zavezanca predstavljamo spodaj – če se uveljavlja znižanje dohodnine 2022 za ostale družinske člane ali če ne:

v EUR v EUR
Letne bruto plače 45.000 Letne bruto plače 45.000
Prispevki 9.945 Prispevki 9.945
Splošna olajšava 4.500 Splošna olajšava 4.500
Olajšava za drugega vzdrževanega družinskega člana 2.510 Olajšava za drugega vzdrževanega družinskega člana 0
Davčna osnova 28.045 Davčna osnova 30.555
Izračunan davek 6.577 Izračunan davek 7.405
Neto letni zaslužek 28.478 Neto letni zaslužek 27.650

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja