Go to Top

Znižanje dohodnine 2022 za otroke – kako lahko?

Znižanje dohodnine 2022 za družinske člane

Znižanje dohodnine 2022 za vzdrževane družinske člane zavezanci običajno zavezanci uveljavljajo že med letom. In sicer pri izračunu akontacije dohodnine iz plač in drugih prejemkov. Olajšava za znižanje dohodnine 2022 pa se lahko uveljavi tudi pozneje. To je možno do 5.2.2023. Zadnjo možnost uveljavljanja pa imajo zavezanci tudi po prejemu informativnega izračuna dohodnine z ugovorom. Ali se za otroke sploh lahko uveljavlja znižanje dohodnine 2022? Imate dileme glede dohodnine ali drugih davkov? Davčni svetovalci podjetja Data vam lahko pomagajo! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si. Lahko pa na naši DATA točki opravite tudi ustanovitev podjetjas.p. ali d.o.o.!

Odprite s.p. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Kateri otroci so lahko vzdrževani družinski člani?

Kaj o otrocih kot vzdrževanih družinskih članih določa ZDoh-2? Znižanje dohodnine 2022 je možno za otroke do 18. leta starosti. Ostali pa morajo za znižanje dohodnine 2022 izpolniti nekatere pogoje oz. izkazati posebna potrdila. Med otroke za olajšavo štejemo:

  • Lastni otrok, posvojenec, pastorek oz. otrok zunajzakonskega partnerja;
  • vnuk, če ima zavezanec pravico do posebne olajšave za enega od njegovih staršev ali, če vnuk nima staršev ali, če zavezanec skrbi zanj na podlagi sodbe sodišča;
  • druga oseba, če zavezanec skrbi zanj na podlagi sodbe sodišča.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

Znižanje dohodnine 2022 za vzdrževane družinske člane – otroci

Pod katerimi pogoji se lahko uveljavlja znižanje dohodnine 2022 za otroke? Poglejmo v tabeli:

Vzdrževani družinski člani Znižanje dohodnine 2022 se lahko uveljavlja:
Otrok do 18. leta starosti Samodejno se upošteva kot vzdrževani družinski član.
Otrok med 18. in 26. leta starosti Neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji. Ni zaposlen ter ne opravlja dejavnosti in nima lastnih dohodkov za preživljanje. Ali pa so dohodki nižji od višine posebne olajšave za vsakega drugega družinskega člana.
Otrok, starejši od 26 let Izpolnjuje zgornji pogoj in se vpiše na študij do 26. leta. To velja največ za šest let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za štiri leta od dneva vpisa na podiplomski študij.
Otrok, starejši od 18 let Oseba, ki se ne izobražuje in je za delo sposobna, če je prijavljena pri službi za zaposlovanje. Prav tako živi s starši oziroma posvojitelji v skupnem gospodinjstvu. Nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti nižji od višine posebne olajšave za vsakega drugega družinskega člana.
Otrok, ki potrebuje posebno nego in varstvo Oseba, ki ima pravico do dodatkov za nego otroka v skladu z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Olajšava se zavezancu ne prizna v primeru, da ima otrok zaradi zdravljenja, usposabljanja, vzgoje ali šolanja v zavodu, brezplačno oskrbo. Razen če dokaže, da tudi v tem času materialno skrbi za otroka.
Otrok vseh starosti Oseba, ki je v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožna opravljati delo.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Znižanje dohodnine 2022 na primeru

Za zavezance uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pomeni nižjo davčno obveznost, torej nižji davek. Znižanje dohodnine 2022 za olajšavo za otroke je možno s strani obeh staršev. Zato je pomembno, da starša prehodno preverita, komu je znižanje dohodnine 2022 za uveljavljanje olajšav bolj ugodno. V pomoč vam je lahko tudi naš brezplačni kalkulator za izračun dohodnine za olajšavo za otroke. Ne pozabite pa preveriti tudi rokov za dohodnino 2022 v letu 2023. V naslednjem članku bomo pogledali tudi, za katere ostale vzdrževane družinske člane je možno znižanje dohodnine 2022.

Poglejmo primerjalno letni zaslužek, če uveljavlja znižanje dohodnine 2022 za otroke, ali če ne:

v EUR v EUR
Letne bruto plače 50.000 Letne bruto plače 50.000
Prispevki 11.050 Prispevki 11.050
Splošna olajšava 4.500 Splošna olajšava 4.500
Olajšava za otroka 2.510 Olajšava za otroka 0
Davčna osnova 31.940 Davčna osnova 34.450
Izračunan davek 7.862 Izračunan davek 8.691
Neto letni zaslužek 31.088 Neto letni zaslužek 30.260

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja