Go to Top

Znanje slovenščine za tujce – odslej potrebno za dovoljenje za bivanje

Znanje slovenščine za tujce je po uveljavitvi novele Zakona o tujcih (ZTuj-2H) zahtevano v postopkih podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje. Mimogrede: Na Dati imamo oddelek, ki nudi storitve za tujce. Pomagamo pri ustanovitvi podjetij za tujce in pridobivanju dovoljenj za delo in bivanje! Za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Znanje slovenščine za tujce, ki prebivajo v Sloveniji na podlagi združitve družinskih članov

Družinski člani tujca, ki že ima dovoljenje za delo in bivanje, morajo ob podaljšanju svojega dovoljenja za prebivanje izkazati znanje slovenščine vsaj na preživetveni ravni. Gre torej za nižjo stopnjo znanja slovenskega jezika za tujce, kot je bila predvidena s prvim predlogom spremembe lani. Ta je načrtovala znanje na ravni A1.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Dovoljenje za bivanje za tujce

Preživetvena raven znanja jezika po ZTuj-2H pomeni, da se zna tujec sporazumevati v slovenščini o splošnih vsebinah, katerim je priča v vsakodnevnem življenju, ki so rutinske in ponavljajoče. Ta raven ne ustreza nobeni stopnji certifikata znanja jezika, zato jo bodo lahko izvajali tudi izvajalci neformalnih izobraževalnih programov. Vsak tujec, ki je upravičen do udeležbe v teh programih, bo upravičen tudi do enkratnega brezplačnega preizkusa znanja iz slovenskega jezika.

Dokumenti za odprtje podjetja (tujci)

Znanje slovenščine za tujce za prošnje med 1.5. in 31.10.2024

Potrdilo o vpisu v neformalni izobraževalni program za odrasle za učenje slovenskega jezika ali potrdila o vpisu v javnoveljavni izobraževalni program za odrasle bo nujno potrebno za vse prošnje za podaljšanje dovoljenja za prebivanje na podlagi združevanja družine.
Izpolnjen pogoj znanja slovenskega jezika ne bo potreben zgolj v postopkih podaljšanja dovoljenja, ki bodo oddani najkasneje do 30.4.2024.

Storitve za tujce

Znanje slovenskega jezika pri tujcih za prošnje po 1.11.2024

Znanje slovenščine za tujce se bo ob vložitvi prošnje za podaljšanje dovoljenja za prebivanje izkazovalo s predložitvijo potrdila o opravljenem izpitu iz slovenščine na preživetveni ravni.

Znanje slovenščine pri tujcih je samodejno izpolnjeno, če je tujec:

  • sprejet v javnoveljavne izobraževalne ali študijske programe v Sloveniji, ki se izvajajo v slovenskem jeziku,
  • končal šolanje na kateri koli stopnji v Sloveniji,
  • končal osnovno ali srednjo šolo s slovenskim učnim jezikom na območjih, na katerih živijo pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah,
  • starejši od 60 let.

Nedolgo nazaj smo pisali tudi o podaljšanju delovnega dovoljenja za tujce. Vabimo vas, da preberete tudi ta članek.

Potrebujete več informacij? Za ponudbo plačljivega posveta lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si.

Prijavite se na novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja