Go to Top

Želite prodajati hrano na ulici? Registrirati morate začasni gostinski obrat!

Dandanes je kulinarični turizem na vrhuncu in veliko ljudi, bodočih podjetnikov, zanima, kako lahko prodajajo ulično hrano – na VEM točki DATA gre to hitro in enostavno, za registracijo podjetja pa potrebujete osebni dokument, pol ure časa, pogum in izbiro prave dejavnosti – začasni gostinski obrat –, pri čemer vas skozi postopek vodijo DATINI izkušeni podjetniški svetovalci!

Kaj morate storiti kot samostojni podjetniki, če se želite lotiti posla? Registrirati morate dejavnost ter zadostiti spodnjim pogojem. Le tako se boste lahko pravno s hrano in pijačo predstavljali na prireditvah po Sloveniji.

Preden se podate na ulico, pridite na DATO po brezplačni nasvet!

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Osnovne informacije o registraciji družbe z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) ali statusa samostojnega podjetnika (s. p.) vsak teden brezplačno delimo z bodočimi podjetniki!

Več informacij

Za ustanovitev podjetja ni zahtevana nobena posebna izobrazba. Obstajajo pa pogoji in zahteve za opravljanje gostinske dejavnosti, ki je v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) navedena pod šifro 56.104 – začasni gostinski obrat. Preverite, kako enostavna in hitra je s pomočjo naših podjetniških svetovalcev registracija podjetja!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kaj je začasni gostinski obrat?

Začasni gostinski obrat je obrat, kjer podjetnik pripravlja in prodaja hitro pripravljene jedi na stojnicah, v kioskih in v drugih podobnih začasnih objektih praviloma brez gostinskih sedežev. Lačnim mimoidočim taki obrati tradicionalno nudijo ocvrte ribe, krompirček, tople sendviče, hamburgerje, kuhane hrenovke, palačinke, burek in podobne jedi, pečeni kostanj, koruzo ter sladoled po porcijah ali iz avtomatov, v zadnjem času pa se pojavlja tudi vedno več ponudnikov drugih jedi iz vsega sveta in sodobnih, kombiniranih jedi na različne načine. Vsej tej hrani je skupno, da je pojedena zunaj, na ulici.

Pogoji, ki jih mora izpolnjevati podjetnik, ki ima začasni gostinski obrat

Začasni gostinski obrat

Pravila glede organiziranja poslovanja gostinske dejavnosti, ki se izvaja v začasnem gostinskem obratu, so določena v Zakonu o gostinstvu in Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti. Ta pravi, da se gostinska dejavnost lahko opravlja zunaj gostinskega obrata v premičnih objektih oziroma z objekti, sredstvi ali napravami, ki so prirejene v ta namen (stojnica, prikolica, prireditveni šotor in podobno).

Prijava na brezplačno izobraževanje

 

 • (So)uporaba stranišča

Če gostje jedi in pijače zaužijejo pri mizah, mora tudi premični objekt imeti stranišče za goste ali zagotovljeno souporabo stranišča, ki je v neposredni bližini in dostopno brez posebnih ovir.

 • Embalirane jedi

V  primeru, da podjetnik gostinsko dejavnost opravlja brez stojnice, prikolice, prireditvenega šotora ali podobnega prostora pa lahko gostom nudi le embalirane jedi oziroma predpakirana živila in toči pijače v kozarce za enkratno uporabo.

Tudi poleti lahko registrirate podjetje! Pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530.

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

 • Minimalni prostorski pogoji

Premični objekt, v katerem se izvaja gostinska dejavnost, mora biti ustrezno označen, ustrezati mora minimalnim prostorskim pogojem in mora imeti ustrezno urejene zunanje površine. Podjetnik mora zagotoviti minimalen obseg storitev za določen gostinski obrat in obratovati v rednem obratovalnem času, ki mora biti potrjen na upravni enoti. Pri izvajanju svoje dejavnosti mora podjetnik upoštevati omejitve glede prodaje tobačnih izdelkov in omejitve pri prodaji in ponujanju alkoholnih pijač.

Prijava na brezplačno izobraževanje

 • Največ 30 dni in soglasje prireditelja

Gostinsko dejavnost lahko podjetnik opravlja zunaj gostinskega obrata tudi na javnih prireditvah, sejmih in podobnih dogodkih, vendar vsakokrat največ 30 dni in le s soglasjem prireditelja. Prav tako lahko gostinsko dejavnost podjetnik opravlja zunaj gostinskega obrata med turistično sezono v mestnih jedrih, na kopališčih, na smučiščih in podobnih prostorih. Na predlog pristojnega organa upravne enote in z njihovim soglasjem lahko gostinsko dejavnost podjetnik opravlja tudi izven turistične sezone ali za obdobje, daljše od enega leta.

Glede na povpraševanje bodočih podjetnikov lahko pričakujemo še več ponudnikov ulične hrane!

Klikni in deli

 • Kaj lahko poleg hrane še prodajate?

Zakonodaja tudi dovoljuje, da lahko podjetnik brez posebne registracije v svojem gostinskem obratu gostom nudi posamezne, za to dejavnost običajne izdelke kot so tobačni izdelki, spominki, turistične publikacije, slaščice, slane palčke, žvečilni gumiji in podobno ter tiste, ki zaokrožujejo njegovo ponudbo – suhomesnate izdelke, ustekleničene pijače, kavo …

Morda vas zanima tudi:

Prijava na brezplačno izobraževanje

Točka VEM kljub počitnicam deluje nemoteno – s. p. ali d. o. o. lahko tudi poleti odprete hitro, enostavno in brezplačno.

Pripravila: Bogdana Rejc

Komentarjev (8)

 • A a 25. Septembra 2015 - 8:40 Odgovori

  Bravo Bogdana, super spisan prispevek! Res ste mojstrica, kapo dol.
  hvala vam za vašo pomoč pri moji registraciji (prejšnji teden minili 2 leti in še poslujem 🙂

 • STANISLAV MARKOJA 1. Decembra 2015 - 7:17 Odgovori

  Pozdravljena Barbara,
  Tudi jaz sem skupaj z vami in DATO zaplaval v podjetniške vode pred tremi leti in še sem na površju. Rad bi informacijo,kakšni so minimalni pogoji za odprtje vinotoča na terenu (prodaja vina iz avtomobila preko šankomata).

  Lp

  • Manca Borko Grimšič 1. Decembra 2015 - 9:49 Odgovori

   Pozdravljeni, več o opravljanju dejavnosti vinotoča, smo pisali v prispevku tukaj. Lep pozdrav, Manca

 • Ursula Rozman 30. Novembra 2016 - 14:41 Odgovori

  Pozdravljeni, zanima me sledeče.
  Doma imamo s.p., v katerem je doregistrirana izdelava marmelad (predelava sadja).
  Za dva dni bi imela stojnico, kjer bi prodajala naše marmelade in sedaj me zanima, kaj bi potrebovala da bi lahko poleg pekla tudi palačinke kar na stojnici?

  Lp, Ursula

 • Dejan 7. Januarja 2018 - 19:53 Odgovori

  Pozdravljeni
  Zanima me ce je v nemciji registrirana in se tudi v nemciji prodaja hitra hrana v prikolici ali bi lahko pripeljal prikolico za en mesec in prodajal v sloveniji ker smo v eu in ali lahko na njihovo registracijo prodajamo v slo

  • Manca Borko Grimšič 16. Januarja 2018 - 16:26 Odgovori

   Pozdravljeni, prosim, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Miran Gomboc 20. Septembra 2018 - 10:14 Odgovori

  Pozdravljeni,

  prosim če mi pomagate pri pravilni odločitvi. Rad bi registriral “potujočo picerijo” , zaenkrat kot popoldanski s.p. Kakšna bi bila primerna kategorija dejavnosti? Hvala za pomoč. LP, Miran

  • Data, d.o.o. 20. Septembra 2018 - 10:30 Odgovori

   Spoštovani, predlagamo, da si na naši spletni strani rezervirate termin za registracijo s.p. in naši izkušeni podjetniški svetovalci vam bodo pomagali izbrati pravo dejavnost. Vabimo vas tudi k udeležbi na naše brezplačno izobraževanje Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Podjetniki, ki sodelujejo z nami, namreč ugotavljajo, da so po zaslugi pravih informacij bolj uspešni na podjetniški poti – srečno! Lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja