Go to Top

Zaposlitev za eno uro? Zakon minimuma ne predpisuje

Kombinacij zaposlitve s samozaposlitvijo je precej, mnoge pa zanima, ali je mogoča tudi zaposlitev za eno uro. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) minimuma ne predpisuje, predpisuje pa maksimalno število delovnih ur na teden.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Na kakšen način se lahko samozaposlite? Poznate vse prednosti, ki jih ta oblika dela prinaša?

Več informacij

Delovna zakonodaja predpisuje, da polni delovni čas ne sme biti daljši od 40 ur na teden, z zakonom oziroma s kolektivno pogodbo pa se lahko kot polni delovni čas določi tudi čas, ki je krajši od 40 ur na teden, vendar ne manj kot 36 ur na teden. Za delovna mesta, pri katerih obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare, pa se lahko določi polni delovni čas, ki traja tudi manj kot 36 ur na teden.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Na drugi strani zakon minimuma za število delovnih ur na teden, tj. za krajši delovni čas od polnega, ne predpisuje. To je dobra novica za vse tiste, ki ste ob zaposlitvi zaposleni tudi drugje (npr. v d. o. o.) ali pa ste tudi samozaposleni, saj lahko, v kolikor se tako dogovorite z delodajalcem, prilagajate ure tako, da bo za vas najbolje. Samozaposlite se lahko tudi poleti, postopek pa vam ne bo vzel več kot 30 minut. Ste pripravljeni, da na DATINI točki VEM hitro, enostavno in zastonj registrirate podjetje ali samostojno dejavnost?

Zaposlitev za eno uro in plačilo prispevkov za s. p.

zaposlitev za eno uroČe se posameznik samozaposli za polovični delovni čas, ker je za npr. 20 ur na teden zaposlen pri drugem delodajalcu, ali za kako drugače krajši čas od polnega (ker zakon ne predpisuje minimuma, gre tudi npr. v razmerju 39 : 1), si mora delavec v tem primeru iz naslova samozaposlitve plačevati obvezne socialne prispevke za preostanek vseh ur do polnega delovnega časa.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Ob tem pa spomnimo, da popoldanskega s. p. v primeru, da ste zaposleni za krajši delovni čas od polnega, ne morate odpreti, saj je ta pogojen s tem, da ste zaposleni za polni delovni čas. V obeh primerih samozaposlitve (navadni in popoldanski s. p.) pa lahko poslujete na podlagi normiranih odhodkov. Razlik med navadnim, popoldanskim ter s. p. z normiranimi odhodki ni; gre le za drugačno plačevanje oziroma kritje socialnih prispevkov v prvem ter drugačen način poslovanja v drugem primeru. Več si lahko preberete v Popoldanski s. p., s. p. z normiranimi odhodki ali kar oboje?

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Morda vas zanima tudi:

Zakon o delovnih razmerjih minimuma glede števila delovnih ur na teden ne predpisuje. Zaposlitev za eno uro?

Klikni in deli

Imate vprašanje v zvezi z registracijo popoldanskega s. p.? Morda pa bi se polno samozaposlili? Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po emailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin. Ali pa preprosto obiščite brezplačni seminar, kjer bomo odgovorili tudi na vaša vprašanja! 

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja