Go to Top

Če imate popoldanski s. p., vam pri delu lahko pomagajo družinski člani

Tako kot lahko družinski člani pomagajo samozaposlenim ali mikrodružbam, lahko družinski člani pri delu pomagajo tudi, če imate popoldanski s. p.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Znate izstaviti račun ali uveljaviti strošek nakupa avtomobila in druge opreme? Ste seznanjeni z vsemi roki oddaj dokumentov, katerih podjetnik ne sme zamuditi? Veste, kako postati zavezanec za DDV? Pridite na Datin seminar in vse vam bo jasno!

Več informacij

Uredbo kratkotrajnih del uzakonja Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Zakon ne razlikuje med različnimi oblikami zavarovanja samostojnih podjetnikov, kar pomeni, da se kratkotrajno delo družinskega člana lahko opravlja tudi pri popoldanskem s. p.

Med dela, ki ne štejejo za delo na črno in jih posameznik opravlja brezplačno, so kratkotrajna, nujna ter različne oblike dobrodelnih del (karitativno delo, delo za invalidske organizacije, prostovoljstvo …).

Kratkotrajno delo pomeni brezplačno opravljanje dela v mikro družbi (d. o. o.), zavodu ali pri samozaposleni osebi, pri čemer število zaposlenih za vsako obliko posebej ne presega deset oseb.

Popoldanski s. p. in pomoč družinskih članov

Mikro družba ali zavod morata imeti vsaj enega zaposlenega, da lahko oseba pri njiju opravlja kratkotrajno delo.

Popoldanskemu s. p. lahko pomagajo tudi družinski člani!

Klikni in deli

Posameznik, ki opravlja kratkotrajno delo, je lahko v delovnem razmerju, brezposeln ali upokojen, delo pa ne sme presegati 40 ur mesečno.

Delo lahko opravlja:

popoldanski s. p.

  • zakonec, zunajzakonski partner ali partner v registrirani istospolni skupnosti lastnika oziroma solastnika mikrodružbe/zavoda/samozaposlene osebe ali
  • zakonec, zunajzakonski partner, partner v registrirani istospolni skupnosti enega od staršev lastnika ali solastnika mikrodružbe/zavoda/samozaposlene osebe ali
  • oseba, s katero je lastnik ali solastnik mikrodružbe/zavoda/samozaposlene osebe v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena ali
  • starši in otroci zakonca, zunajzakonskega partnerja, partnerja v registrirani istospolni skupnosti lastnika ali solastnika mikrodružbe/zavoda /samozaposlene osebe.

Obveza delodajalca kratkotrajnega dela

Delodajalec kratkotrajnega dela ne rabi priglasiti pri upravni enoti, mora pa sam voditi evidenco o opravljenem kratkotrajnem delu. Evidenca mora vsebovati osebno ime, naslov in davčno številko osebe, uro začetka in konca opravljanja kratkotrajnega dela po dnevih ter skupno število ur opravljenega kratkotrajnega dela v posameznem mesecu.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Razmišljate o samozaposlitvi? Kaj se vam v vaši situaciji najbolj izplača - varnost stalne zaposlitve ali večji prihodek samozaposlitve?

Več informacij

Delodajalec mora osebo, ki opravlja kratkotrajno delo, prijaviti v zdravstveno zavarovanje za primer poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Prijavi jo z obrazcem M12. Več: Kateri družinski člani lahko podjetniki pomagajo pri delu? 

Vir: Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno 

Komentarjev (12)

  • polona avrić 22. Aprila 2017 - 14:01 Odgovori

    Partner ima redno zaposlitev (40 urni delavnik),pa odprl popoldanski s.p,vendar bi delala jaz. Zanima pa me kake so dajatve,stroški,glede na to da bo moram on mene prijaviti in plačevati za mene prispevke? So isti ko pri polnem s.p-ju ali so manjši?

    Hvala lp

    • Dominika Ahačič 25. Aprila 2017 - 12:06 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje. Popoldanski s.p. plačuje pavšalne prispevke, o čemer si lahko preberete v tem prispevku.
      Za natančnejša pojasnila vam lahko ponudimo računovodsko svetovanje. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Tilen 8. oktobra 2017 - 17:02 Odgovori

    Pozdravljeni.
    Rad, bi odprl popoldanski s.p., vendar ga ne morem ker sem študent. zanima me, če lahko popoldanski s.p. odpre kdo od družinskih članov in potem to dejavnost opravljam jaz? In ali so stroški enaki (66€ na mesec)?

    Lp

    • Manca Borko Grimšič 9. Novembra 2017 - 10:05 Odgovori

      Pozdravljeni, opravljanje samostojne dejavnosti (s. p.) je v osnovi vezana na fizično osebo, ki jo opravlja. Če potrebujete več informacij, vas vabimo, da nam pišete na data@data.si, da se dogovorimo za svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

    • Patrik Perkovac 7. Aprila 2020 - 21:21 Odgovori

      Pozdravljeni,

      Partnerka bi rada odprla popoldanski sp za avtomehaniko. Zanima me ce bi me lahko zaposlila ceprav sem ze redno zaposlen kot avtoserviser.

      Lp, Patrik

      • DATA d.o.o. 9. Aprila 2020 - 8:41 Odgovori

        Spoštovani,

        v kolikor ste že redno zaposleni za polni delovni čas, Vas žal partnerka ne more zaposliti kot redno zaposlenega. Lahko uredi, da ji pomagate brezplačno (statut brezplačna pomoč podjetniku), lahko tudi preko podjemne pogodbe. Paziti morate, da ima gospa izobrazbo in izpolnjuje vse ostale pogoje za opravljanje obrtne dejavnosti.

        Lep pozdrav,
        DATA d.o.o.

  • Damjan 28. Januarja 2018 - 16:47 Odgovori

    Pozdravljeni. Oseba A je večinski lastnik podjetja, ki med številnimi dejavnosti opravlja tudi dejavnost D. Žena osebe A želi odpreti normiran s.p., ki bi opravljali prav tako dejavnost D, ki jo opravlja podjetje Osebe A. Ker bi začela žena osebe A opravljati dejavnost D, bi podjetje to dejavnost D opustilo in bi za te storitve plačevalo ženi osebe A. Žena bi to dejavnost D ponujala tudi ostalim podjetjem proti plačilu. Kako se v tem primeru upoštevajo povezane osebe. Hvala in lp

    • Manca Borko Grimšič 7. Februarja 2018 - 10:48 Odgovori

      Pozdravljeni, glede na kompleksnost vašega vprašanja vas prosimo, da nam pišete na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • damjana 15. Februarja 2018 - 19:47 Odgovori

    Spoštovani, Imam odprt popldanski s.p.
    Pri delu bi mi pomagala tudi partnerka, ki je ital.državljanka – živiva v Italiji. Partnerke ne morem prijaviti v zdravstveno zavarovanje za primer poškodbe pri delu – ni zavarovana v Sloveniji. Kaj naj uredim njen status?
    Danka

    • Manca Borko Grimšič 16. Februarja 2018 - 10:34 Odgovori

      Pozdravljeni, pišite nam na data@data.si, da vam bodo naši referenti za tujce pripravili ponudbo za svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Marko Treven 21. Novembra 2019 - 10:13 Odgovori

    Pozdravljeni!

    Želim odpreti popoldanski s.p., imam redno zasposlitev, zanim pa me ali mi lahko pomaga brat, ki ima prav tako redno zaposlitev. Ali morava skleniti kakšno pogodbo?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja