Go to Top

Zakonske možnosti glede plačila davkov po poplavah

Zakonske možnosti glede plačila davkov za fizične in pravne osebe niso omejene na krizne ukrepe, ki jih po poplavah sprejema vlada. Obstoječa zakonodaja vključuje zakonske možnosti pri poplačilu davkov, ki so vam na voljo neodvisno od trenutne katastrofe. V luči zadnjih poplav je bilo sprejetih več kriznih ukrepov, vključno z Odlokom o začasnih ukrepih v upravnih zadevah za preprečevanje posledic poplav. Ti ukrepi so dobrodošli. Ključnega pomena pa je, da prebivalci in podjetja poznamo še druge zakonske možnosti, ki so nam na voljo v teh težkih časih.

Informativni izračun plače

V članku vam bomo predstavili zakonske možnosti, ki so vam na voljo glede plačila davkov. Potrebujete pomoč pri tolmačenju? Da boste pravočasno ter pravilno oddali vse vloge in se odločili za optimalno možnost, je podjetje DATA za vas. Vsak dan so vam na voljo naši pravni in davčni svetovalci, da vam pomagajo. Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in si rezervirajte svoj termin.

Ustanovite podjetje hitro in enostavno!

Zakonske možnosti za fizične osebe

Fizične osebe imajo naslednje zakonske olajšave (101., 102. in 103. člen ZDavP-2) oziroma možnosti ugodnejšega načina plačevanja davkov:

  • V izrednih situacijah, kot je poplava, je možno ugoditi vlogi za odpis, delni odpis, odlog plačila davka za do dve leti ali obročno plačilo v največ 24 obrokih, ne glede na prihodke, premoženje ali prihranke. Ti so evidentirani v javnih evidencah (101. člen ZDavP-2 in 38. člen Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku). Ugodnost velja, če je davek zapadel v plačilo največ tri mesece pred nepredvidljivim dogodkom.
  • Možnost plačila davka v največ treh obrokih brez dodatnega preverjanja (drugi odstavek 103. člena ZDavP-2).
  • Plačilo davka se lahko razdeli tudi na največ 24 obrokov ali odloži za dve leti, če je predloženo ustrezno zavarovanje (prvi odstavek 103. člena ZDavP-2).

Te zakonske možnosti vam omogočajo prilagodljivost in finančno olajšavo v težkih časih. Zato je pomembno, da ste z njimi seznanjeni in jih v primeru potrebe tudi izkoristite. Z likvidnostjo boste namreč pridobili tudi večji manevrski prostor za iskanje rešitev.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Zakonske možnosti za poslovne subjekte

Poslovni subjekti (pravne osebe in posamezniki, ki opravljajo dejavnost) imajo na razpolago naslednje zakonske možnosti:

  • Če je grožnja hujše gospodarske škode (102. člen ZDavP-2), je mogoče plačilo davka razdeliti na največ 24 obrokov ali odložiti za dve leti.
  • Plačilo davka lahko razdelimo tudi na največ 24 obrokov ali odložimo za dve leti ob predložitvi ustrezne garancije (prvi odstavek 103. člena ZDavP-2).

Omenjene zakonske možnosti in ugodnosti za plačilo davka, ki jih določa ZDavP-2, niso na voljo za:

  • predhodne akontacije davka,
  • davčni odtegljaj,
  • prispevke za zdravstveno zavarovanje ter
  • prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Kilometrina 2023

davčno svetovanje

Vse o normiranem s.p.

Kako prilagoditi akontacijo dohodnine in davka od dohodkov pravnih oseb?

V sklopu davčne zakonodaje imajo zavezanci tudi možnost prilagajanja predhodne akontacije davka v določenih situacijah. Spremembe ali znižanja predhodne akontacije davka so opredeljene v 9. odstavku 371. člena in 1. odstavku 299. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2). Če se vaša davčna osnova v tekočem letu razlikuje od osnove prejšnjega leta, lahko med letom oddate vlogo za prilagoditev akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej) in davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO). Davčni zavezanci, ki opažate takšne razlike, lahko pri davčnem uradu vložite vlogo za medletno spremembo višine predhodne akontacije.

Pomagamo vam pri ustanovitvi podjetja!

Razumevanje zakonskih možnosti je ključnega pomena za optimalno davčno načrtovanje. Če ste davčni zavezanec, ki opazi razlike v svoji davčni osnovi, je posvet s strokovnjakom in izkoristek teh možnosti bistvenega pomena za vaše bodoče poslovanje.

Postanite stranka našega računovodskega servisa

Moje zakonske možnosti – podpora in svetovanje

Če se znajdete v težavah ali niste prepričani, kako najbolje izkoristiti te zakonske možnosti, je DATA tu, da vam pomaga. Naši pravni in davčni svetovalci so vam na voljo, da vas vodijo skozi postopek in zagotovijo, da izkoristite vse možnosti, ki so vam na voljo. Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Če želite biti na tekočem s pomembnimi novicami za podjetja in podjetnike nam lahko sledite tudi na Facebooku ali LinkedInu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja