Go to Top

Zakon o trgovini – katere trgovine bodo lahko odprte ob nedeljah?

Zakon o trgovini – vlada potrdila predlog novele zakona o trgovini

Zakon o trgovini od leta 2020 določa, da so prodajalne, razen izjem, ob nedeljah in praznikih zaprte. Nedavno je vlada potrdila predlog novele zakona o trgovini ter uvedla nove izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih. Katere so?

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite na 01/600-1530!

Večina trgovin je ob nedeljah in praznikih zaprtih!

Nazadnje se je zakon o trgovini (ZT-1) spremenil leta 2020. Od takrat so prodajalne (razen izjem) ob nedeljah in praznikih zaprte. Med te izjeme spadajo prodajalne, velike do 200 kvadratnih metrov, na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter bolnišnicah.

Kolikšna bo vaša plača?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

V obratovalni čas posegel ZIUPGT

V skladu z zakonom o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi epidemije coivd-19 (ZIUPGT) velja, da se trenutno lahko obratovalni čas prodajaln na mednarodnih letališčih, turističnoinformacijiskih centrih ter v muzejih določa ne glede na zakon o trgovini. To pomeni, da ni omejitev. Velja pa ta ukrep le do konca leta 2022. Ker želi vlada omogočiti obratovanje prodajalnih na omejenih lokacijah tudi v prihodnje, je potrebno spremeniti zakon o trgovini.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Katere bodo torej dodatne izjeme?

Zakon o trgovini bo dobil nove izjeme od prepovedi obratovanja v nedeljo in praznikih. In sicer bodo lahko takrat obratovale prodajalne v muzejih in turističnoinformacijskih centrih. Te bodo v skladu s predlogom nemoteno delovale tudi ob nedeljah in praznikih. In to ne glede na njihovo površino. Trgovinska dejavnost na teh mestih namreč ni primarna dejavnost. Gre namreč za eno izmed spremljajočih dejavnosti, ki dopolnjujejo ponudbo. Zakon o trgovini sicer med izjeme že uvršča prodajalne na letališčih. A pri teh prodajalnah je problem največje dovoljene velikosti prodajne površine do 200 kvadratnih metrov. Večina trgovin oz. prodajaln znotraj letališč namreč presega to kvadraturo in so tako bile zaprte. Po novem pa bodo lahko tudi prodajalne na letališčih obratovale ob nedeljah ne glede na velikost površine prodajalne.

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja