Go to Top

Začetniške napake novih podjetij

Začetniške napake so kot pekoče začimbe v receptu podjetniškega uspeha. Medtem ko lahko nekateri odtenki teh napak dodajo bogat okus vaši podjetniški izkušnji in vas oblikujejo v boljšega vodjo, so druge napake tiste, ki lahko zagrenijo jed in v vaši karieri pustijo trajne posledice.

Učenje iz lastnih napak je nujno za rast in razvoj vsakega podjetnika, obstajajo pa nekatere pasti, ki jih je pametno prepoznati in se jim izogniti še preden nastanejo. V tem članku se bomo posvetili slednjim. Kot pravimo v podjetniškem svetu: “Ni vam treba na vsakem koraku znova izumiti kolesa.” Če boste izbrali sodelovanje z nami, vam ga tudi ne bo treba. Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si ter si rezervirajte strokovni posvet z nami.

Ustanovite podjetje hitro in brezplačno!

Ne bodi kot Janez, bodi kot Zarja

V mestu, kjer sonce vedno sije, sta Zarja in Janez odprla kavarno.

Zarja je svojo kavarno odprla blizu parka, obkrožena z dišečimi cvetovi in hrupom otroškega smeha. Kljub lepi lokaciji pa so se začele pojavljati težave. Skrušena nad neuspehom se je za pomoč obrnila na izkušenega podjetniškega starega mačka v mestu. Tako je ugotovila, da so njene kave presladke in torte presuhe. Razkril ji je, kaj v njenem poslu ne deluje in kako to popraviti. In kmalu je Zarjina kavarna cvetela. Ljudje so z veseljem pili slastno kavo in uživali mehke torte v sončnih popoldnevih ob zvokih smeha in veselja.

Janez je izbral lokacijo ob železniški postaji, ki je obetala množice mimoidočih. A kljub svežemu pecivu in aromatični kavi, je kavarna samevala. Namesto da bi poiskal pomoč, je Janez krivil vse okoli sebe: vreme, smrad sosednje delavnice, hrup vlakov in celo potnike, ki so čakali na vlak. Janez je ob misli na zunanjo pomoči zavil z očmi, misleč, da pozna vse odgovore … In tako si med čakanjem na vlak v sončnem mestu žal ne morete več naročiti rogljička s kavico.

Informativni izračun plače

Poglejmo si začetniške napake, ki so najverjetneje pokopale Janezov posel.

1. Pomanjkanje jasnega poslovnega načrta

Mnoga nova podjetja začnejo brez jasnega ali določenega poslovnega načrta. Poslovni načrt je ključnega pomena, saj ne določa le ciljev podjetja, temveč tudi strategijo za doseganje teh ciljev. Brez njega tvegate, da se boste izgubili v nepredvidljivih okoliščinah trga.

Naš namig: Preden odprete vrata svojega podjetja, si vzemite čas in sestavite poslovni načrt. Uporabite orodja, kot je SWOT analiza, za določanje vaših močnih in šibkih točk.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

2. Neupoštevanje tržnih raziskav

Preden začnete s poslovanjem, je ključno razumeti trg, na katerem želite delovati. Nekatera podjetja preskočijo to fazo in pozneje ugotovijo, da za njihovim izdelkom ali storitvijo ni povpraševanja ali da je konkurenca prevelika.

Naš namig: Preden začnete, si vzemite čas za raziskavo svojega ciljnega trga. Uporabite brezplačne vire, kot so Google Trends in SurveyMonkey, za pridobitev vpogleda v potrebe vaših strank.

Dnevnice 2023

3. Napačna cenovna strategija

Določanje cene vašega izdelka ali storitve je ključnega pomena za vaš finančni uspeh. Previsoka cena lahko odžene stranke, medtem ko prenizka cena lahko pomeni izgubo dobička ali celo nesposobnost kritja stroškov.

Naš namig: Izvedite analizo stroškov za določitev minimalne prodajne cene. Upoštevajte vse stroške – od materiala do delovne sile.

Kilometrina 2023

4. Zanemarjanje marketinga in oglaševanja

Brez ustreznega marketinga in oglaševanja je težko doseči potencialne stranke. Mnoga mala podjetja zanemarjajo pomen vidnosti in prepoznavnosti ter pričakujejo, da bodo stranke prišle same. Na drugi strani med začetniške napake vsekakor spada nepremišljeno in razsipno vlaganje v izdelavo spletne strani ter digitalni marketing.

Naš namig: Dokler si ne boste mogli tega privoščiti, ne vlagajte denarja (ali časa) v brezglavo oglaševanje. Raje upoštevajte naš recept za prisotnost na družbenih omrežjih.

Ustvarite si profile na priljubljenih (brezplačnih) družabnih omrežjih (Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok) in vse profile poenotite s svojim logotipom ter opisom, ki naj vsebuje vaše kontaktne informacije. Potem ustvarite 9 (identičnih) objav na vseh platformah, ki so zimzelene oziroma vedno aktualne:

  • Ogled vaših prostorov, produktov ali storitev.
  • Video »o nas« (o tem kaj in kako delamo).
  • Kontaktne informacije: kako pridete do nas, telefon, e-mail.
  • 3 objave namenite priporočilom in referencam svojih strank (kdo so vaše stranke in zakaj izbirajo vaše produkte/storitve).
  • 3 objave namenite najbolj pogostim vprašanjem iz vaše industrije.

Ko boste naredili te objave, ste za začetek naredili dovolj. K spletnemu marketingu se lahko ponovno vrnete takrat, ko boste imeli finančna sredstva za vlaganje in osebo, ki se bo temu temeljiteje posvetila.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Pravni nasvet

Ustanovite podjetje hitro in brezplačno!

5. Pomanjkanje finančne discipline

Nepravilno upravljanje s financami, zanemarjanje nadzora nad stroški in pomanjkanje rezervnega kapitala so pogoste finančne začetniške napake. Brez trdne finančne osnove podjetje težko preživi v začetnih mesecih ali letih.

Naš namig: Uporabite programske rešitve, kot sta QuickBooks ali Toshl, da sledite svojim prihodkom in odhodkom. Redno si vzemite čas za pregled financ.

Prijavite se na finančni posvet

6. »Bomo sami«

Ko prvič vstopate v tujo državo, bi intuitivno pričakovali, da ne boste poznali njihovega jezika, navad in pravil. Brez tega vam je smiselno, da izkušnja najbrž ne bo prijetna, oziroma lahko pričakujete, da se boste spotikali na vsakem koraku.

Podobno velja za poslovni svet. Tudi ta ima svoj jezik, svoje navade in pravila. Ne pričakujte, da se boste v njem znašli samo zato, ker imate strast do svoje storitve. Pomembno se je naučiti osnov poslovnega sveta, da boste lahko uspešno pluli skozi njegove izzive. Vendar zakaj bi to usvajali sami, če boste lažje z nami?

Naš namig: Ostanite strokovnjak na svojem področju in prepustite podporne poslovne storitve drugim strokovnjakom. Ne delajte vsega sami, kar lahko enostavneje in hitreje dosežete z nami.

Naši finančni, pravni in davčni svetovalci vam bodo svetovali in pomagali na vsaki razvojni fazi vašega podjeta: od registracije dalje. Izkoristite naše celostne storitve in spite mirno, vedoč, da poslujete optimalno in se posvetite svoji strokovni usposobljenosti.

Postanite stranka našega računovodskega servisa

Medtem ko je začetniške napake skoraj nemogoče popolnoma izničiti, je z zavedanjem teh pogostih pasti mogoče zmanjšati njihov vpliv. Pravilno načrtovanje, raziskave in pripravljenost na prilagajanje so ključnega pomena za uspeh vsakega novega podjetja. Ne glede na to, kako samozavestni ste v svojem poslu, boste za uspeh potrebovali pomoč, nasvet in usmeritev od tistih, ki so podjetniško pot prehodili pred vami. Včasih je prav ta pomoč tisto, kar prepreči, da bi delali nepotrebne začetniške napake, ki bi potopile vaš posel.

Za vsa vprašanja smo vam vsak dan v delovnem času na voljo na 01/600-1530. Lahko pa nam tudi kadarkoli pišite na data@data.si. Rezervirajte si svoj posvet na DATI.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Sledite nam tudi na Facebooku ali LinkedInu in ostanite na tekočem z najnovejšimi informacijami za podjetnike.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja