Go to Top

Začasni ukrepi preklicani! Smo Slovenci upravičeno bolj sproščeni?

Začasni ukrepi so preklicani. Zaradi epidemije novega koronavirusa so bili sprejeti številni začasni ukrepi, ki se tičejo izvajanja obveznega zdravstvenega zavarovanja. Na področju odločanja glede bolniške odsotnosti, zadržanosti od dela, sanitetnih prevozov, zdraviliških zdravljenj in medicinskih pripomočkov bo stanje po novem takšno kot pred epidemijo.

Informativni izračun plače

Ukrepi in zakonodaja se v času korona virusa ves čas spreminja. Če ste kot delodajalec negotovi, kakšni so aktualni ukrepi delodajalca v času koronavirusa, ste lepo vabljeni na naš brezplačni webinar, na katerem vam razložimo trenutno zakonodajo. Z vprašanji pa se lahko obrnete tudi na našo pravno službo in sicer tako, da nam pišete na data@data.si.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Pri sosedih razširili ukrepe na meji!

Pri naših sosedih na Hrvaškem so številke še vedno visoke, razširili so tudi ukrepe na meji, predvsem za državljane tretjih držav. Glede na epidemiološke razmere namreč tamkajšnji minister izpostavlja, da nimajo nikakršne podlage za blažitev ukrepov. Po včerajšnjih podatkih so od srede zabeležili 28 novih okužb s koronavirusom, ena oseba je umrla.

Četrti protikoronski paket

Smo v Sloveniji upravičeno bolj sproščeni?

V Sloveniji smo po zadnjih podatkih iz dneva 5. 8. 2020 imeli 189 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, zabeležili so tudi 15 novih primerov, 1  bolnik s covidom-19 pa je umrl. Hospitaliziranih je 24 ljudi. V Sloveniji so do sedaj opravili že 135.702 testov, 2232 testov je bilo pozitivnih.

Očitno so podatki tako dobri, da se je vlada odločila, da se prenehajo začasni ukrepi pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Kateri začasni ukrepi ne veljajo več?

Odločanje v zvezi z bolniško odsotnostjo in zadržanostjo od dela bo takšno kot pred epidemijo. Ko je bila razglašena epidemija, so v veljavo namreč stopili začasni ukrepi – eden izmed njih je urejal področje novega načina odločanja imenovanega zdravnika in zdravstvene komisije ZZZS. Ta dva sta se odločala le na podlagi zdravstvene in druge dostopne dokumentacije. To je pomenilo, da zavarovane osebe niso bile deležne osebnih pregledov.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Preklicani so tudi nekateri drugi začasni ukrepi. Zavarovane osebe so imele v vmesnem času pravico do sanitetnega prevoza tudi v primerih, ki niso bili nujni. Za ta začasni ukrep so se sicer odločili, ker nekateri bolniki zaradi prepovedi javnega prevoza niso mogli do zdravnika.

Začasni ukrep, ki je prav tako veljal med epidemijo, je zagotavljal, da bodo zavarovanci v 3 mesecih po tem, ko se začasni ukrepi prenehajo, prišli do odobrenega zdravniškega zdravljenja. Zdravstvena rehabilitacija in druge nenujne oblike zdravljenja se namreč niso izvajale.

Po novem generalni direktor ZZZS nima več pooblastila, s katerimi je sam določal, kakšni bodo začasni ukrepi pri preskrbi zavarovanih oseb z medicinskimi pripomočki.

Pravni nasvet

Odlok prinaša tudi spremenjen rdeči seznam!

Vlada je z odlokom spremenila tudi seznam rdečih držav. Na tem seznamu se je po novem pojavil Belgija. Spremenil se je tudi zeleni seznam, na katerem po novem ni Češke, Malte, Švice, iz njega pa je zdrsnilo še nekaj administrativnih enot Španije: Balearski otoki, Kantabrija, Kastilja in Leon.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja