Go to Top

Vključevanje vajeništva v sistem poklicnega izobraževanja

Trenutno pri nas vajeništvo opravlja 54 dijakov iz petih poklicnih šol, poteka pa v 26 podjetjih. V tem šolskem letu na ta način prvič izvajajo programe kamnosek, orodjar, mizar ter gastronom hotelir, v prihodnjem bodo še nekatere druge. Vključevanje vajeništva v izobraževani sistem naj bi približalo poklicno izobraževanje mladih potrebam delodajalcev.

>>> Podjetniki, spoznajte vse vaše obveznosti na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj!

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Vajeništvo za zdaj opravljajo dijaki treh programov slovenskih poklicnih srednjih šol – gastronomske in hotelske storitve, mizar in oblikovalec kovin – orodjar. V letošnjem šolskem letu je sicer mogoče vajeništvo opravljati tudi v programu kamnosek, a za slednje ni bilo zanimanja.

Pričakovanja, da bi v prvih treh letih vajeništvo opravljalo po 200 dijakov na generacijo, se tako vsaj za zdaj niso uresničila, a so na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in šolskem ministrstvu kljub temu optimistični.

vključevanje vajeništvaPodatki namreč kažejo, da se bo vključevanje vajeništva v programe srednjih šol prihodnje leto razširilo. Zanimanje za vajeništvo se torej počasi povečuje, delodajalci pa ponujajo vse več vajeniških mest. Vajenci za opravljeno delo prejmejo denarno nagrado, delodajalci pa denarno spodbudo s strani države. Več o tem si lahko preberete v prispevku Vajenci bodo lahko izbirali med osmimi programi.

Vključevanje vajeništva v poklicno izobraževanje prinaša pozitivne učinke

Na GZS izpostavljajo pozitivne učinke, ki jih ima vključevanje vajeništva v programe srednješolskega izobraževanja.

Določeni šolski programi bodo lahko še bolj prilagojeni potrebam gospodarstva, na drugi strani pa skozi vajeništvo lahko tudi podjetja skozi daljše obdobje izobraževanja sledijo potencialnim kadrom in jih usmerjajo. Na ta način lahko pridejo do tistega, kar trg res potrebuje. To potrjujejo tudi izkušnje iz tujine.

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

V Nemčiji je v sistem vajeništva vključenih 428.000 podjetij (ali 20 odstotkov vseh) in 1.337.000 vajencev. Podjetje, ki usposabljajo vajence, v Nemčiji veljajo za podjetja, ki so napredna, so izpostavili na GZS. Mnoga pa usposabljajo tudi več vajencev, kot potrebujejo novih zaposlenih, da lahko nato med njimi izberejo najboljše.

>>> Delodajalec je dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, teoretično in praktično usposabljanje in preverjanje usposobljenosti za varno opravljanje dela. Izvajamo ga tudi v podjetju DATA.

V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) je delodajalec dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja