Go to Top

Višina dnevnice: kaj vpliva na njeno višino?

Višina dnevnice je odvisna predvsem od tega ali je pot opravljena v Sloveniji ali v tujini. Odvisna pa je tudi od trajanja potovanja in plačila zajtrka, kadar pot vključuje prenočevanje. Dnevnice so povprečen strošek, ki naj bi ga imeli zaposleni s prehrano na službeni poti.

Potrebujete pomoč pri obračunu in izplačilu potnih stroškov in dnevnic svojim zaposlenim? Pišite nam na data@data.si in si rezervirajte termin pri svetovalcu!

Ste zaposleni na delovnem mestu, kjer veliko potujete? Veste, kakšna višina dnevnice Vam pripada in od česa je njihova višina odvisna? V primeru, da se pripravljate na službeno potovanje, lahko višino dnevnice izračunate na našem kalkulatorju.

Informativni izračun dohodnine

Višina dnevnice za službene poti v Sloveniji

Višina dnevnice na službenem potovanju v Sloveniji je odvisna predvsem od dolžine potovanja, na izračun pa vpliva tudi izračun zajtrka v prenočevanju.

Višina dnevnice je odvisna od dolžine službenega potovanja. V tabeli so predstavljeni zneski do katerih dnevnice niso obdavčene.

• dolžina potovanja znesek v € znesek v €, če je vključen zajtrk
nad 6 do 8 ur 7,45
• nad 8 do 12 ur 10,68 9,08
• nad 12 do 24 ur 21,39 19,25

Dnevnice vedno pripadajo za celoten čas trajanja službenega potovanja. Računa se ga od dneva in ure začetka potovanja do dneva in ure zaključka. Iz skupnega števila ur potovanja se izračuna število polnih dnevnic – za vsakih 24 ur potovanja. Za preostale ure pripada dnevnica nad 12 do 24 ur, nad 8 do 12 ur ali nad 6 do 8 ur.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Višina dnevnice za službene poti v tujino

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Višina dnevnice je odvisna od tega, kam potujete. Polna višina dnevnice znaša od 32 evrov, kadar potujete v Albanijo, Bosno, Češko, Črno goro, Hrvaško, do 80 evrov za pot na Japonsko. Delna dnevnica za potovanje v tujino, ki traja od 10 do 14 ur, znaša od 24 do 48 evrov za potovanje v Moskvo.

Kadar imate v ceno za prenočitev vključen tudi zajtrk ali brezplačno zagotovljeno tudi ostalo prehrano, je višina dnevnice nižja. Zajtrk jo zniža za 10 odstotkov, v primeru, da je na službenem potovanju v tujino v celoti zagotovljena brezplačna prehrana, se za pokritje morebitnih drugih stroškov prizna le 20 odstotkov pripadajoče dnevnice. Za brezplačno prehrano se štejejo trije obroki za odsotnost nad 14 do 24 ur, dva obroka za odsotnost nad 8 do 14 ur in en obrok za odsotnost nad 6 do 8 ur. Kot plačana prehrana se štejejo tudi obroki, zagotovljeni na letalu.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Shranjujte račune, kadar ste na službenem potovanju!

Povračilo stroškov za službeno potovanje v tujino poleg dnevnice in povračila stroškov za prenočišče zajema tudi povračilo stroškov prevoza, parkirnine in vseh drugih stroškov. Če so seveda vezani na opravljanje službenih nalog na službenem potovanju! Bodite pa pozorni na to, da shranjujete račune. Delodajalec vam je torej dolžan povrniti stroške morebitnega prenočevanja na službenem potovanju. Tudi ti stroški se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. To velja vse do višine dejanskih stroškov za prenočevanje, a le, če je to ustrezno dokumentirano s potnim nalogom in z računi.

Najpomembnejše za ustrezno obravnavo stroškov na službeni poti je torej pravilno izpolnjen potni nalog in dokazila o dejanski službeni poti (računi, dogovori o sestankih, vstopnice za sejme, kotizacije za izobraževanja itd). Vse skupaj je namreč dokazilo, da je bila službena pot res opravljena. Finančni inšpektorji so ob nadzoru potnih nalogov izredno natančni.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Morda vas zanima tudi:

  1. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!
  2. Dodatek za delovno dobo – Kako se obračuna?
  3. Koliko dni dopusta potrebujete za 16 prostih dni v decembru 2019
  4. Vstop v DDV sistem: Komu se izplača in komu ne?
  5. Minimalna plača z novim letom višja!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja