Go to Top

Videonadzor poslovnih prostorov

Videonadzor poslovnih prostorov – kakšna so zakonska določila? Če bi radi zagotovili videonadzor poslovnih prostorov, hkrati pa uredili vse potrebno, da bo potekal v skladu z zakonom, se lahko posvetujete s pravnimi strokovnjaki podjetja Data. Za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Videonadzor poslovnih prostorov – kdaj je dovoljen?

Dovoljen je v določenih okvirih, izvajalec pa mora poskrbeti, da se izvaja v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2). Slednji določa, da se videonadzor lahko vzpostavi le za določene namene, med drugim za:

  • varovanje ljudi ali premoženja;
  • zagotavljanje nadzora vstopa ali izstopa v ali iz službenih oziroma poslovnih prostorov;
  • varovanje tajnih podatkov ali poslovnih skrivnosti podjetja;
  • ko zaradi narave dela obstaja možnost ogrožanja zaposlenih.

Videonadzor poslovnih prostorov se uvede, kadar je to nujno potrebno in enakega namena ni mogoče doseči z milejšimi sredstvi.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Ustanovite d.o.o. – enostavno in hitro

Videonadzor v določenih prostorih ni dovoljen

Snemanje je prepovedano v garderobah, dvigalih in sanitarnih prostorih poslovne stavbe. Nedopustno pa ga je izvajati tudi v običajnih pisarnah ali konferenčnih sobah, kjer nevarnosti ni.

Interni akti podjetja

Videonadzor poslovnih prostorov ne sme biti prikrit

Vsak posameznik mora biti že pred vstopom v prostor, ki je pod videonadzorom, o tem obveščen z razumljivim pisnim sporočilom. Slednje mora biti nameščeno na vidnem mestu. Zaposleni oziroma tisti, ki v tem prostoru delajo, pa morajo biti o videonadzoru pisno obveščeni že pred začetkom dela.

Prevoz na delo

Videonadzor poslovnih prostorov uredite z ustrezno dokumentacijo

Videonadzor poslovnih prostorov mora temeljiti na ustrezni pravni podlagi. Upravljalec mora v svojih internih aktih predpisati postopke in ukrepe za zavarovanje osebnih podatkov in določiti osebe, ki bodo pristojne in odgovorne za vpogled in obdelavo zbirke osebnih podatkov videonadzora. Interni akt je potrebno pripraviti v obliki pravilnika o izvajanju videonadzora, v katerem podjetje določi pravila o izvajanju videonadzora. Prav tako morajo biti pripravljena zgoraj omenjena pisna obvestila za zaposlene in obiskovalce.

Če pri pripravi internih pravilnikov ali pisnih obvestil v zvezi z video nazorom poslovnih prostorov potrebujete pomoč, se lahko povežete s pravnimi strokovnjaki podjetja Data. Mimogrede: ti vam pomagajo tudi pri sestavi drugih dokumentov (pogodbe o zaposlitvi, podjemne pogodbe, itd). Za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali pišite data@data.si.

Prijavite se na novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja