Go to Top

Večina trgovin bo zaprta kar dva dneva

Pred nami je podaljšan velikonočni konec tedna, večina trgovin pa bo na velikonočno nedeljo in ponedeljek zaprtih. Svoja vrata bodo po nedavno sprejeti kolektivni pogodbi lahko odprle samo nekatere izjeme.

Če ste med tistimi, ki vam nikakor ne bo uspelo od sobote do torka zdržati brez obiska trgovine, pravočasno preverite, katere manjše trgovine oziroma pekarne bodo odprte.

>>> Želite povečati svoje prihodke? Zakaj ne bi dodatno služili z enim izmed svojih hobijev? Kako jih lahko spremenite v posel, vam povemo na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

>>> Regres 2018: Kdaj in v kakšni višini mora biti izplačan?

Večina trgovin bo ob veliki noči zaprtih

Delodajalci in sindikalisti s področja trgovine so v dogovoru glede ureditve delovnega časa prodajalcev določili deset praznikov, ko morajo biti trgovine zaprte. Ti prazniki so 1. januar, 8. februar, velikonočna nedelja in ponedeljek, 1. maj, binkoštna nedelja, 25. junij, 15. avgust, 1. november in 25. december.

večina trgovin

Trgovine pa so lahko odprte 2. januarja, 27. aprila, 2. maja, 31. oktobra in 26. decembra. Aneks h kolektivni pogodbi določa še, da so delavci za delo na praznik upravičeni do dodatka v višini 250 odstotkov urne postavke osnovne plače. To pomeni, da bo delavec prejel za uro dela na praznik plačilo najmanj v višini 12,67 evra.

Informativni izračun plače

To brez izjeme velja za trgovine, ki imajo kot glavno dejavnost registrirano trgovinsko dejavnost. Omejitve pa denimo ne veljajo za bencinske servise in pekarne. Več o izjemah pa v prispevku Kdaj bodo trgovine lahko odprte?.

Delavec lahko dela največ 15 nedelj na leto

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Posamezen delavec lahko dela največ dve nedelji v mesecu in največ 15 nedelj v letu. Za to delo dobi dodatek v višini 100 odstotkov osnovne urne postavke. A ne manj kot 5,40 evra bruto na uro. Trgovci bodo torej lahko imeli odprto vse nedelje v letu, bodo pa morali imeti dovolj delavcev, da bodo spoštovali omejitve.

Delavec lahko dela vseh pet praznikov in 15 nedelj pod pogojem, da praznik ali prazniki ne sovpada/-jo z nedeljo. V tem primeru se delo na praznik všteva v kvoto nedeljskega dela. Delavcu, ki na tak dan dela, pripada dodatek v višini, kot je določen za praznike.

>>> Vas zanima ustanovitev podjetja, a niste prepričani, da samozaposlitev res prinaša več prednosti kot slabosti? Potem se oglasite na našem brezplačnem izobraževanju.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja