Go to Top

Vas zanima koliko kazenskih točk imate zaradi prekrškov, ki ste jih storili v cestnem prometu?

Od 11. marca 2019 dalje lahko na državnem portalu eUprava vpogledate v lastno število izrečenih kazenskih točk v cestnem prometu.

V skladu z Zakonom o prekršku se kazenske točke v cestnem prometu predpišejo v višini od ene do 18 točk v določenem številu za prekršek zoper varnost cestnega prometa. Kazenske točke v cestnem prometu se izrečejo vozniku, ki ima veljavno vozniško dovoljenje, oziroma osebi, ki ji je začasno odvzeto vozniško dovoljenje.

Če voznik v času dveh let doseže ali preseže 18 kazenskih točk v cestnem prometu, mu sodišče izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Slednje velja za vse kategorije motornih vozil, za katere je storilec imel dovoljenje, ko je storil prekršek.

Informativni izračun plače

Kam pogledati koliko kazenskih točk imate zaradi prekrškov v cestnem prometu?

Kazenske točke so vpisane v Skupno evidenco kazenskih točk v cestnem prometu. Upravljavec Skupne evidence kazenskih točk v cestnem prometu je Ministrstvo za pravosodje, eUprava. Upravljavec državnega portala eUprava pa je Ministrstvo za javno upravo.

Evidenca se vodi zaradi evidentiranja in obdelave podatkov o storilcih prekrškov, ki so jim bile za prekrške v cestnem prometu izrečene kazenske točke. Evidentira se:

  • število izrečenih kazenskih točk,
  • katerim voznikom je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma
  • katerim voznikom je bila izrečena prepoved uporabe vozniškega dovoljenja na ozemlju Republike Slovenije.

Pravni nasvet

Kazenske točke v cestnem prometu se izbrišejo iz evidence po preteku dveh let od pravnomočnosti odločbe, s katero so bile izrečene. Slednje seveda velja, če v tem času storilec ne doseže števila kazenskih točk, zaradi katerega se izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja na ozemlju Republike Slovenije.

Ministrstvo pristojno za pravosodje, izbriše kazenske točke iz evidence po uradni dolžnosti, če so izpolnjeni pogoji za to.

V kolikor vas skrbi, da vam »grozi« prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma bi želeli samo iz gole radovednosti preveriti koliko kazenskih točk ste si nabrali, lahko sedaj preverite preko državnega portala eUprava.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Vpogled  je omogočen državljanom Republike Slovenije. Slednji pa, če želijo preveriti, se morajo najprej registrirati preko državnega portala eUprava. To je možno z digitalnim potrdilom ali mobilno identiteto smsPASS. Za oba načina registracije boste prejeli aktivacijsko kodo. V kolikor imate kvalificirano digitalno potrdilo, lahko prejem aktivacijske kode naročite na naslov stalnega prebivališča. V primeru mobilne identitete smsPASS, pa se morate po registraciji nato z osebnim dokumentom oglasiti na katerikoli upravni enoti. Nato pa boste aktivacijsko kodo prejeli po e-pošti.

Ko ste enkrat registrirani v sistemu eUprava, lahko tako redno spremljate koliko število kazenskih točk ste si že nabrali.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja