Go to Top

Varstvo pri delu – kakšne so obveznosti delodajalcev?

Varstvo pri delu oz. varnost in zdravje pri delu mora zagotavljati delodajalec z različnimi ukrepi. Kako to stori? Kakšne obveznosti ima delodajalec, ko gre za varstvo pri delu?

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Kakšne obveznosti ima delodajalec?

Varstvo pri delu oz. varnost in zdravje pri delu mora zagotoviti delodajalec z različnimi ukrepi. V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) mora delodajalec pripraviti oceno tveganja. V njej mora med drugim opredeliti nevarnosti, ugotoviti kdo od delavcev je lahko izpostavljen nevarnosti ter se odločiti o tem, ali so tveganja sprejemljiva ter uvesti in izvajati ukrepe za odpravo tveganj. Ob tem morajo delodajalci še izvesti usposabljanje za varno in zdravo delo. Mimogrede, tudi pri nas na DATI se lahko udeležite zakonsko obveznega usposabljanja. Preverite naslednji termin izobraževanja in se prijavite! Ob vsem tem pa mora delodajalec za delavca zagotoviti tudi preventivni zdravstveni pregled.

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

pravno svetovanje

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Kdaj je treba opraviti varstvo pri delu?

Zakonsko obvezno usposabljanje varstvo pri delu oz. varnost in zdravje pri delu mora delavec opraviti:

  • ob sklenitvi delovnega razmerja;
  • pred razporeditvijo na drugo delo;
  • pred uvajanjem nove tehnologije in novih sredstev za delo in
  • ob spremembi v delovnem procesu, ki lahko povzroči spremembo varnosti pri delu.

Usposabljanje varstvo pri delu (ter preizkus znanja) morajo opraviti  redno zaposleni delavci, pa tudi študenti oz. dijaki ter delavci, ki občasno izvajajo delo na primer na podlagi podjemne pogodbe.

Delodajalec mora določiti tudi obvezne občasne preizkuse teoretične in praktične usposobljenosti za varno delo za delavce, ki delajo na delovnem mestu, na katerem iz ocene tveganja izhaja večja nevarnost za nezgode in poklicne bolezni ter za delavce, ki delajo na delovnih mestih, na katerih so nezgode pri delu in poklicne bolezni pogostejše.

Delodajalec pogostnost obnavljanja določi v izjavi o varnosti z oceno tveganja. Za delovna mesta, kjer je večja nevarnost za nezgode in poklicne bolezni rok za obnavljanje ne sme biti daljši od dveh let. Globe za prekrške glede varstva pri delu za delodajalce so od 2000 do 40000 evrov. Za odgovorno osebo delodajalca pa so to od 500 do 4000 evrov. Če niste prepričani, ali imate glede varstva pri delu vse urejeno tako kot mora biti, se lahko posvetujete z našimi pravnimi svetovalci! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530!

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Kaj pa s.p. in varstvo pri delu?

Velikokrat nas sprašujete, ali mora tudi samostojni podjetnik opraviti usposabljanje za varstvo pri delu. Enoznačnega odgovora ni. Če samostojni podjetnik opravlja nenevarna dela, usposabljanje za varstvo pri delu ni potrebno. A pozor! Vseeno pa mora s.p. v takšnem primeru pripraviti oceno tveganja. V njej je potrebno zapisati, da tveganj za poškodbo na delu in poklicno bolezen na delovnem mestu ni. Če pa s.p. opravlja dejavnost, kjer tveganja za poškodbe in poklicne bolezni so, pa mora prav tako opraviti usposabljanje za varstvo pri delu ter opraviti preventivni zdravniški pregled. V oceni tveganja pa mora med drugim tudi določiti ukrepe za zagotovitev varnosti in zdravja pri delu.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja