Go to Top

Varstvo pri delu – obveznosti delodajalcev

Varstvo pri delu oz. varnost in zdravje pri delu zagotavlja delodajalec z različnimi ukrepi. Kakšne so obveznosti delodajalca, ko gre za varstvo pri delu?

Informativni izračun plače

Obveznosti delodajalca

Varstvo pri delu oz. varnost in zdravje pri delu zagotavlja delodajalec z različnimi ukrepi. V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) mora delodajalec pripraviti oceno tveganja. V sami oceni mora med drugim opredeliti nevarnosti, ugotoviti kdo od delavcev je lahko izpostavljen nevarnosti ter se odločiti o tem, ali so tveganja sprejemljiva ter uvesti in izvajati ukrepe za odpravo tveganj. Poleg tega je delodajalec obvezan izvesti usposabljanje za varno in zdravo delo. Mimogrede, tudi pri nas na DATI se lahko udeležite zakonsko obveznega usposabljanja. Preverite termine izobraževanja in se prijavite! Hkrati pa mora delodajalec za delavca zagotoviti tudi preventivni zdravstveni pregled.

Hitro in brezplačno odprtje podjetja

Morda že nekaj časa razmišljate o tem, da bi vaš hobi postal tudi vaša služba za polni delovni čas. Ne veste kje in kako začeti vašo podjetniško pot? Na DATI vam v okviru naših številnih storitev nudimo pomoč pri odprtju podjetja ali s.p.. Hkrati na naših strokovnih izobraževanjih pridobite tudi vse informacije, ki jih potrebujete za uspešen začetek. Za brezskrben začetek poslovanja nudimo tudi kvalitetne računovodske storitve. Tako se lahko v celoti posvetite razvoju vaše poslovne ideje.

Informativni izračun za normirance

Roki za opravljanje usposabljanja iz varstva pri delu

Delavec mora zakonsko obvezno usposabljanje, iz varstva pri delu oz. varnosti in zdravje pri delu, opraviti:

  • ob sklenitvi delovnega razmerja;
  • pred razporeditvijo na drugo delo;
  • pred uvajanjem nove tehnologije in novih sredstev za delo in
  • ob spremembi v delovnem procesu, ki lahko povzroči spremembo varnosti pri delu.

Prispevki za popoldanski s.p. 2024

Potrebujete pravni nasvet?
Interni akti podjetja

Varstvo pri delu (ter preizkus znanja) morajo opraviti  vsi redno zaposleni delavci, pa tudi študenti oz. dijaki ter delavci, ki občasno izvajajo delo na primer na podlagi podjemne pogodbe.

Delodajalec mora določiti tudi obvezne občasne preizkuse teoretične in praktične usposobljenosti za varno delo za delavce, ki delajo na delovnem mestu, na katerem iz ocene tveganja izhaja večja nevarnost za nezgode in poklicne bolezni. Prav tako tudi za delavce, ki delajo na delovnih mestih, na katerih so nezgode pri delu in poklicne bolezni pogostejše.

Pogostost obnavljanja delodajalec določi v izjavi o varnosti z oceno tveganja. Za delovna mesta, kjer je večja nevarnost za nezgode in poklicne bolezni, rok za obnavljanje ne sme biti daljši od dveh let. Globe za prekrške iz varstva pri delu za delodajalce so od 2000 do 40000 evrov. Za odgovorno osebo delodajalca pa so to od 500 do 4000 evrov.

Če niste prepričani ali imate na področju varstva pri delu urejeno vso dokumentacijo, se lahko posvetujete z našimi izkušenimi pravnimi svetovalci! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na  01/600-1530 ali preko e-maila: data@data.si

Pogodba o zaposlitvi

Varstvo pri delu in s.p.

Velikokrat je dilema ali  mora tudi samostojni podjetnik opraviti usposabljanje za varstvo pri delu. Enoznačnega odgovora ni. Če samostojni podjetnik  ne opravlja nevarnih del, usposabljanje za varstvo pri delu ni potrebno. Kljubtemu pa mora s.p. v takšnem primeru pripraviti oceno tveganja. V njej je potrebno zapisati, da na delovnem mestu ni tveganj za poškodbo na delu in poklicno bolezen. Če pa s.p. opravlja dejavnost, kjer tveganja za poškodbe in poklicne bolezni obstajajo, pa je prav tako potrebno opraviti tako usposabljanje za varstvo pri delu kot tudi preventivni zdravniški pregled. V oceni tveganja pa mora med drugim tudi določiti ukrepe za zagotovitev varnosti in zdravja pri delu.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja