Go to Top

Varčevanje v času epidemije po vsej EU večje – Slovenci na 1. mestu!

Varčevanje, ker smo ostajali doma in so bili gostinski obrati ter trgovine zaprti.   Epidemija je v gospodinjstvih v Evropi v prvem četrtletju povzročila večje varčevanje. Hkrati so gospodinjstva manj potrošila, investicije pa so se zmanjšale. Stopnja varčevanja se je najbolj povečala prav v Sloveniji.

Informativni izračun plače

Ali poznate aktualne javne razpise, ki za investicije podjetij nudijo nepovratna sredstva in subvencije? Udeležite se našega brezplačnega seminarja, kjer vam predstavimo aktualne javne razpise. Pomagamo vam tudi oblikovati projekt, ki bo skladen z razvojnimi načrti vašega podjetja in z zahtevami razpisa. Poleg tega vam pripravimo tudi vso potrebno in popolno izpolnjeno dokumentacijo. Za ponudbo nam pišite na data@data.si.

Predstavitev aktualnih javnih razpisov

Varčevanje največje v Sloveniji

Varčevanje gospodinjstev se je v celotni EU v letošnjem prvem četrtletju zvišalo za 4,3 odstotka. Med članicami EU se je stopnja varčevanja najbolj povečala prav v Sloveniji, in sicer kar za 7,7 odstotne točke. Varčevanje se je v večini članic med drugim povečalo zaradi upada individualne potrošnje. Ta je bil največji v Italiji, Španiji, Belgiji in Franciji.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Potrošnja in investicije so upadle

Varčevanje je bilo večje, realna potrošnja gospodinjstev pa se je v celotni EU zmanjšala za 2,9 odstotka. Tak upad potrošnje je v celotni EU najvišji po letu 1999, ko je Eurostat pričel s temi izračuni. Tudi investicije v EU so upadle, in sicer za 0,3 odstotke, najbolj v Španiji, Franciji in Belgiji.

Pravni nasvet

K varčevanju pripomoglo tudi delo od doma

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Delo od doma je pri mnogih posameznikih povzročilo, da so privarčevali mnogo več kot takrat, ko so delali.  Varčevanje je bilo po izračunih večje na področju kosil in malic. Mnogi zaposleni namreč malicajo v menzah in restavracijah, kjer na mesečni ravni zapravijo več od tega, kar jim za malico nakaže delodajalec. Pri delu od doma je posameznikom plačilo malice pripadalo, lahko pa so se prehranjevali z doma kuhanimi obroki, za katere so porabili manj denarja. Poleg tega je bilo varčevanje večje, saj so odpadle mnoge kave in druge pijače, ki so si jih mnogi zaposleni privoščili med delovnim časom. Tudi stroški prevoza so bili manjši. Delodajalec vam sicer stroške prevoza v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) mora plačati, a so ti pogosto nižji od tega, kolikor za vožnjo resnično potrošite.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja