Go to Top

Ustanovitelj družbe – ali lahko v krajšem času ustanovite več d.o.o.?

Ustanovitelj družbe oz. družbenik – ali obstaja kakšna omejitev?

Ustanovitelj družbe oz. družbenik želi poleg obstoječega d.o.o. odpreti še nov d.o.o. Ali je to možno? Kaj o tem pravi Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1). Lahko ustanovitelj družbe oz. družbenik ustanovi d.o.o. ali ne? Za podobne podjetniške dileme se lahko obrnete tudi na naše podjetniške svetovalce! Za več informacij lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovitev podjetja na DATI je hitra in enostavna!

Ustanovitelj družbe oz. družbenik – kaj pravi o tem ZGD-1?

Nedolgo nazaj smo pisali o pogojih za odprtje podjetja. Že tam smo omenili, da pogoje oz. omejitve določa Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1). Ta zakon v 3. odstavku 10.a člena določa tudi, da ustanovitelj družbe oz. družbenik družbe ne more postati oseba, ki je v zadnjih treh mesecih ustanovila d.o.o. oz. pridobila delež v družbi z omejeno odgovornostjo, ki ni starejša od treh mesecev. A pozor! Tudi pri tem veljajo izjeme. Kdaj lahko ustanovitelj družbe odpre nov d.o.o. v prej kot treh mesecih?

Izračunajte plačo z našim kalkulatorjem!

Vse o normiranem sp!

Kdaj pa lahko ustanovitelj družbe oz. družbenik ustanovi d.o.o. v krajšem časovnem obdobju?

Ustanovitelj družbe oziroma družbenik družbe z omejeno odgovornostjo lahko postane oseba, ki je v zadnjih treh mesecih že ustanovila d.o.o. oziroma pridobila delež v družbi z omejeno odgovornostjo, ki ni starejša od treh mesecev:

  • če prvi d.o.o. aktivno posluje – ima odprt transakcijski račun,
  • ni bil v zadnjih 12 mesecih na seznamu nepredlagateljev davčnih obračunov ali davčnih neplačnikov,
  • nima neporavnanih obveznosti do države višjih od 50 evrov,
  • niso bile v obdobju zadnjih 12 mesecev na podlagi zakona, ki ureja davčni postopek, javno objavljene na seznamu zavezancev za davek, ki jim je po uradni dolžnosti prenehala identifikacija za namene DDV zaradi suma zlorabe identifikacije za namene DDV oziroma ugotovitve davčnega organa, da je davčni zavezanec identifikacijo za namene DDV uporabljal tako, da je drugim davčnim zavezancem neupravičeno omogočal odbitek DDV, in
  • ima neprekinjeno vsaj dva meseca zaposleno osebo ali obvezno zavarovanega družbenika v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno zavarovanje, za najmanj polovični delovni čas.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Boste ustanovitelj družbe ali družbenik postali tudi vi?

V kolikor je ustanovitev d.o.o. (ali s.p.) tudi v vašem načrtu, lahko to opravite na DATA točki! Pred registracijo podjetja se lahko posvetujete z našimi podjetniškimi, pravnimi in davčnimi svetovalci. Vas zanima, ali ste lahko ustanovitelj družbe oz. družbenik tudi vi? Na to in ostale podjetniške dileme, vam lahko odgovore poiščejo naši svetovalci. Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za svetovanje!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja