Go to Top

Ustanavljanje popoldanskega s.p. le, če ste redno zaposleni

Ustanavljanje popoldanskega s.p. je pogost postopek, ki ga na DATA točki opravljamo referenti na postopku registracije skupaj z bodočimi podjetniki. Kdo pa lahko popoldanski s.p. registrira? Katere pogoje morajo za to izpolnjevati? Več v nadaljevanju članka.

Se zanimate za ustanovitev podjetja? V podjetju Data imamo s postopkom že 32 let izkušenj. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Ustanavljanje popoldanskega s.p. in v čem se ta razlikuje od rednega s.p.

Popoldanski s.p. lahko ustanovi kdorkoli, ki je redno zaposlen in zanj delodajalec plačuje prispevke za socialno zavarovanje. Pri tem ni pomembno ali ima pogodbo o zaposlitvi za določen ali za nedoločen čas. Ustanavljanje popoldanskega s.p. pomeni, da bo oseba poleg redne zaposlitve opravljala še dopolnilno dejavnost.

Razlika med popoldanskim s.p. in rednim s.p. je le v višini plačevanja prispevkov za socialno zavarovanje. Popoldanski s.p. plačuje pavšalne prispevke, ki znašajo 85,93 evra. Redni s.p. plačuje prispevke za socialno zavarovanje v znesku 463,87 evra mesečno. Tako kot redni s.p. tudi popoldanski s.p. lahko opravlja več dejavnosti. To so lahko tudi različne dejavnosti, vse tiste za katere bo stranki izstavil račun. Pogosto nas stranke sprašujejo tudi, če lahko popoldanski s.p. zaposluje delavce. Lahko.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Ustanavljanje popoldanskega s.p. – je možen prehod v redni s.p.?

Razlog, da se oseba odloči za ustanavljanje popoldanskega s.p. je dostikrat ta, da želi preveriti ali bo trg sprejel izdelek oziroma storitev. Ima pa tak podjetnik socialno varnost zagotovljeno v podjetju, kjer je zaposlen, zato previdni koraki v podjetništvo na začetku niso tako tvegani. Če se izkaže, da je popoldanski s.p. uspešen, da posel raste, da je vedno več povprašavanja po izdelkih ali storitvah na trgu, dostikrat podjetnik začne razmišljati o prehodu na redni s.p. in o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Ni potrebno zapreti popoldanski s.p., da se lahko registrira redni s.p.. Prehod je postopek z M obrazci, ki ga podjetnik lahko opravi na DATA točki.

Vse kar morate vedeti o normiranem s.p.-ju pred registracijo!

Ustanavljanje popoldanskega s.p. in postopek na DATA točki

Na postopek registracije na DATA točki se je potrebno naročiti. Na dogovorjeni dan na ustanavljanje popoldanskega s.p. podjetnik prinese:

  • osebni dokument;
  • svojo davčno številko;
  • po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov.

Z referentom DATA točke izpolnita vse potrebne dokumente. Podjetnik jih podpiše. Referent elektronsko odda dokumente na AJPES, FURS in na ZZZS. Sklep o registraciji popoldanski s.p.prejme po pošti v nekaj dneh po datumu, ki ga je določil za ustanovitev popoldanskega s.p.. Z njim na banki odpira TRR račun.

Se sprašujete, če izpolnjujete pogoje za ustanavljanje popoldanskega s.p.? Veste v katerih primerih ga ne morete registrirati? Obstajajo pogoji za opravljanje dejavnosti, ki jo nameravate opravljati kot popoldanski s.p.? Na vsa ta in še druga vprašanja imamo odgovore podjetniški svetovalci podjetja DATA. Za ponudbo za plačljivo svetovanje nam lahko pišete na data@data.si ali pa pokličete 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja