Go to Top

Upravljavec prevozov v transportni firmi – spremembe pogojev

Upravljavec prevozov v transportni firmi – kakšne so spremembe od decembra?

Upravljavec prevozov oz. pogoji upravljavca prevozov v firmi, ki se ukvarja s transportno dejavnostjo, so se z decembrom 2022 nekoliko zaostrili. Kakšne so spremembe? Mimogrede želite tudi vi ustanoviti podjetje? To lahko storite na naši DATA točki! Pokličete lahko na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Kdo je upravljavec prevozov v transportni firmi?

Če se v Sloveniji želite ukvarjati z mednarodnim cestnim prevozom, boste morali za svoje podjetje pridobiti licenco Skupnosti za prevoz blaga. Za to pa boste morali izpolniti določene pogoje, med drugim tudi glede upravljavca prevozov. Podjetje, ki opravlja dejavnost cestnega prevoznika, mora imenovati vsaj eno fizično osebo, ki izpolnjuje pogoje za upravljavca prevozov. Upravljavec prevozov je oseba, ki ima dokaz strokovne usposobljenosti za upravljavca prevozov. Oseba mora živeti znotraj evropske gospodarske skupnosti (ES) ter je lahko vsaj 51% družbenik podjetja ali zaposleni v podjetju (notranji upravljavec). Podjetje lahko sklene pogodbo o sodelovanju tudi z zunanjim  upravljavcem, če nima več kot 5 vozil. V kolikor je upravljavec prevozov vsaj 51 % družbenik podjetja, se v podjetju ne rabi zaposliti. V vsakem primeru pa lahko naloge upravljavca prevozov opravlja le pri enem podjetju.

Opravite informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Upravljavec prevozov in opravljanje preizkusa strokovne usposobljenosti

Oseba, ki želi opravljati preizkus strokovne usposobljenosti upravljavca prevozov, mora to storiti v državi svojega običajnega prebivališča. V Sloveniji lahko ta izpit opravi oseba, ki že vsaj 185 dni v koledarskem letu biva v Sloveniji. Gospodarska Zbornica Slovenije (GZS), ki izdaja Licence Skupnosti, pa priznava tudi strokovno usposobljenost, ki jo oseba pridobi v drugi državi Evropske Skupnosti. Uredba 1071/2009/ES pa predvideva, da osebe opravljajo izpit v državi članici, v kateri imajo običajno prebivališče, ali v državi članici, v kateri delajo.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Upravljavec prevozov in spremembe glede priznavanja kvalifikacij

Dne 7.12.2022 je GZS objavil, da bodo pri pregledu vlog za izdajo Licence Skupnosti začeli preverjati običajno prebivališče oseb, ki bodo v podjetjih opravljali dolžnosti kot upravljavec prevozov. Preverjali bodo, če so imeli v državi, kjer so opravili preizkus strokovne usposobljenosti, urejeno prijavo običajnega prebivališča v času, ko so preizkus opravili. V kolikor se bo izkazalo, da oseba ne more dokazati, da je imela v tej državi takrat urejeno začasno prebivališče, se ji strokovna usposobljenost ne bo upoštevala. GZS bo preverjal običajno prebivališče pri vseh novo vloženih vlogah. Podjetja, ki so licenco že dobila po starih pogojih, bodo morala nove pogoje izpolnjevati ob podaljšanju veljavnosti licence.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja