Go to Top

Upokojitev po novem – drugi sklop sprememb prične veljati 27.3.2020

Upokojitev je pogojevana z mnogimi kriteriji. Najnovejša sprememba, ki pride v veljavo tri mesece po uveljavitvi novele Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-E), obsega spremembo pri določitvi trajanja denarnega nadomestila za starejše brezposelne, tik preden zanje nastopi čas za upokojitev. Novela ureja trajanje prejemanja denarnega nadomestila in pravico do tega, v kolikor že izpolnjujete pogoje za upokojitev. Ta del novele ZUTD-E  stopi v veljavo 27.3.2020.

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na data@data.si .

Pri Data d.o.o. se lahko pozanimate glede posebnosti ustanavljanja podjetja ali dejavnosti kot upokojenec!

Pri Data d.o.o. lahko brezplačno registrirate (in kasneje do-registrirate) status s.p. ali d.o.o.. Pri postopku Vam brezplačno pomaga izkušen VEM svetovalec. Na licu mesta lahko tudi najdete strokovne računovodske storitve. Slednje Vam pomagajo ohraniti nadzor nad poslovanjem tudi ko Vaše posel doseže naslednji nivo!

Pokličite nas na 01 600 1530 za termin za registracijo! Za opis naših računovodskih storitev nas lahko obiščete kadarkoli v času uradnih ur.

Informativni izračun plače

Spremenjeno trajanje prejemanja denarnega nadomestila tik preden nastopi upokojitev

Starejši brezposelni pridobijo pravico do prejemanja denarnega nadomestila za brezposelnost za 19 mesecev pri starosti 53 let in z zavarovalno dobo več kot 25 let. V primeru starosti 58 let in več kot 28 let zavarovalne dobe, pa starejši brezposelni pridobijo pravico do 25 mesecev prejemanja denarnega nadomestila.

Pravica do denarnega nadomestila po ZUTD-E preneha z dnem, ko izpolnijo pogoje za upokojitev. Torej 65 let starosti oz. oseba, ki je dopolnila 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez odkupa (65. členom ZUTD).

V kolikor brezposelna oseba izpolnjuje te pogoje, je priporočljivo, da čimprej vloži vlogo za uveljavitev pravice do starostne pokojnine pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Spremenjen okvir upravičenosti do pravice nadomestila v primeru brezposelnosti, ko pride čas za upokojitev

Po noveli Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-E) do denarnega nadomestila ni upravičen nekdo, ki dopolni 65 let starosti ali ko izpolnjuje pogoje za starostno ali poklicno upokojitev. Pogoji za pridobitev starostne pokojnine v skladu s 65. členom izpolnjujejo tudi moški in ženske, ki so dopolnili 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja