Go to Top

Univerzalni polnilec – kdaj bodo polnilci v EU enotni?

Univerzalni polnilec USB-C

Univerzalni polnilec USB-C bo postal standardni polnilni kabel za male elektronske naprave v EU. Do kdaj bo uveljavljen univerzalni polnilec USB-C? Mimogrede, bi želeli ustanoviti podjetje? Mogoče odpreti popoldanski s.p.? To lahko storite pri nas na DATA točki! Za rezervacijo termina lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovite s.p ali d.o.o. na Dati!

(Do) kdaj bomo v EU imeli univerzalni polnilec?

Evropski parlament je oktobra lani potrdil, da bo univerzalni polnilec postal USB-C oz. se bo polnilnik poenotil. In sicer za male elektronske naprave. Enotni polnilec bo namenjen za vse določene kategorije naprav, ki so opredeljene v evropski direktivi. Naprave bodo morale biti z enotnim priključkom in polnilcem USB-C biti opremljene do 28. decembra 2024. Izjema so prenosniki. Ti bodo morali biti z omejenim priključkom oz. polnilcem opremljeni do 28.4.2026.

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Zakaj enotni polnilec?

Enotni polnilec oz. univerzalni polnilec Evropska unija vpeljuje z namenom doseganja okoljskih ciljev in nižanja stroškov. Prav tako pa na ta način poenostavljen način polnjenja elektronskih naprav.

Preberite tudi – Minimalna plača v 2023, za koliko se bo zvišala?

podjetniško svetovanje

Kilometrina 2022 – kaj se je spremenilo?

Za katere naprave bo zahtevan univerzalni polnilec?

V evropski direktivi je določenih 13 elektronskih naprav, za katere bo po 28.12.2024 obvezen univerzalni polnilec tipa USB-C. To so pametni telefoni, tablice, digitalne kamere, slušalke, slušalke z mikrofonom, igralne konzole, prenosni zvočniki, e-bralnik, tipkovnice, miške, prenosne navigacijske naprave in ušesne slušalke. Za prenosnike pa bo skrajni rok prilagoditve daljši – 28.4.2026. Do 28. decembra 2023 pa morajo države določila iz direktive prenesti v svojo zakonodajo. Evropska komisija bo lahko nove kategorije naprav dodala leta 2025. Kasneje pa se bo seznam kategorij posodabljal na pet let.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Apple je nasprotoval uvedbi USB-C polnilnika

Podjetje Apple je močno nasprotovalo, da bi se v EU uvedel enotni oz. univerzalni polnilec. Opozarjali so, da bodo okoljske koristi uvedbe univerzalnega priključke nizke v primerjavi z inovacijami na področju polnilne tehnologije. Pozvali so, da bi spremenili določila direktive, česar pa EU ni upoštevala. To pomeni, da se bo moral tehnološki velikan prilagoditi pravilom. Se bodo spremembe zgodile že pri napovedanem iPhone 15?

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja