Go to Top

Ukinitev PCT-pogoja ponekod, konec testiranja zaposlenih?

Ukintev PCT-pogoja je eden izmed predlogov strokovne skupine

Ukinitev PCT-pogoja, konec testiranja zaposlenih in ukinitev karanten so predlogi strokovne skupine za covid-19. Gre za priporočila, ki jih bodo predlagali vladi, ki bo v kratkem odločala o sproščanju ukrepov. Mimogrede, pri nas na Dati lahko ustanovite podjetje! Želite ustanoviti d.o.o. ali s.p.? Za dodatne informacije glede ustanovitve podjetja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Postopno sproščanje ukrepov – kje se predlaga ukinitev PCT-pogoja?

Strokovna skupina je predstavila dejavnosti, kjer je možnost okužbe precej majhna. Med dejavnostmi, kjer se predlaga ukinitev PCT-pogoja so trgovinska dejavnost, banke, pošte, upravne enote, bencinski servisi ipd. Še vedno pa bodo tam (vsaj zaenkrat) veljali higienski ukrepi, nošenje zaščitnih mask ter razkuževanje rok. Prav tako bo še vedno potrebno vzdrževati medosebno razdaljo, veljala pa bo omejitev števila ljudi, ki so lahko istočasno v prostoru. Ukinitev PCT-pogoja se predvideva tudi za zunanje dele gostinskih lokalov (terase, vrtovi). Bo pa prav tako potrebno vzdrževati razdaljo, veljala pa bo omejitev števila gostov.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Bi želeli zaslužiti z vašo idejo oz. hobijem?

Sproščanje ukrepov v ostalih dejavnostih bo počasnejše

V šolstvu, zdravstvu in socialnem varstvu bo sproščanje počasnejše. Gre namreč za dejavnosti, kjer so stiki med ljudmi daljši. Prav tako pa lahko v teh dejavnostih pride do okužb pri zdravstveno ranljivih skupinah ljudi.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Ukinjanje karanten?

Predvideva se tudi ukinitev karanten. Obveščanje o visokotveganem ostaja odgovornost okužene osebe. Kdo je bil v stiku in zboli, bo ostal doma, če pa je bil kdo v stiku z okuženo osebo in ni zbolel, pa mora takšna oseba ravnati z vsemi higienskimi ukrepi, ki jih poznamo. V veljavi bo ostalo tudi priporočilo glede okužbe v istem gospodinjstvu. Ob tveganem stiku znotraj gospodinjstva, se bo mogla oseba čim pogosteje samotestirati (še sedem dni po zadnjem tveganem stiku). Če imate morebitna dodatna vprašanja, se lahko obrnete na NIJZ.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Tudi konec testiranja zaposlenih?

Ukinitev PCT-pogoja in karantene pa nista edina predloga. S koncem februarja bi naj bilo konec presejalnega testiranja zaposlenih. Testiranje bi se sicer ohranilo tam, kjer so zdravstveno ogrožene skupine (na primer v zdravstvu in socialnem varstvu). Spremembe so predvidene tudi za zasebna druženja – predlagajo, da se lahko zasebno druži do 20 oseb brez pogoja PCT. V naslednjih dneh bo o ukrepih odločala vlada in takrat bo jasno, katera priporočila bodo dejansko sprejeta.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja