Go to Top

Trinajsta pokojnina je želja sindikata upokojencev!

Trinajsta pokojnina namesto letnega dodatka?

Trinajsta pokojnina je predlog Sindikata upokojencev Slovenije. Želijo si postopno preoblikovanje letnega dodatka v trinajsto pokojnino. Kaj o tem pravi pristojno ministrstvo?

Ustanovitev podjetja na DATA točki je hitra in enostavna!

Trinajsta pokojnina v nekaterih državah praviloma enaka višini pokojnine posameznika

Predsednica sindikata upokojencev je omenila, da je trinajsta pokojnina v nekaterih ostalih državah praviloma enaka višini pokojnine, ki jo posameznik prejema. Želijo si, da bi se tako imenovani letni dodatek oz. regres za upokojence zamenjala trinajsta pokojnina, ki bi bila za vse upokojence enaka. Predlagali so, da bi trinajsta pokojnina oz. letni dodatek za vse upokojence v 2023 znašal 625 evrov.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

Letni dodatek za upokojence je v več razredih

Spomnimo, letni dodatek oz. regres za upokojence je odvisen od višine pokojnine, ki jo upokojenec prejema. Za leto 2022 je bilo določenih pet razredov. Najvišji znesek letnega dodatka za upokojence je znašal 450 evrov, najnižji pa 140 evrov. Po mnenju sindikata upokojencev gre pri tem dodatku za »nekakšen socialni dodatek oz. socialno denarno pomoč«. Trinajsta pokojnina v enakem znesku za vse, bi bila rešitev, menijo v sindikatu. Niso namreč zadovoljni s trenutno ureditvijo izplačil letnega dodatka. Višina je namreč veliko nižja od minimalnega regresa za letni dopust zaposlenih. Ta je v 2022 znašal 1074,43 evra (kakor je višina minimalne plače za leto 2022). Predlagajo, da bi se trinajsta pokojnina oz. letni dodatek izplačal v višini 80 % povprečne pokojnine v mesecu pred izplačilom letnega dodatka.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Trinajsta pokojnina ni v načrtu ministrstva za delo

Trinajsta pokojnina v enakem znesku za vse pa nima podpore na ministrstvu za delo. V sporočilu za javnost so zapisali, da bi šlo za »regresiven in nepravičen ukrep«. Dodali so še, da so na področju pokojninskega sistema v Sloveniji največje težave s (pre)nizkimi pokojninami in pri zagotavljanju dostojnih pokojnin. Navedli so še, da je treba to vprašanje nasloviti tudi z vidika finančne vzdržnosti pokojninske blagajne ter političnega konsenza. Ob vseh nadaljnjih posegih na področje pokojninskega sistema si na ministrstvu želijo iskanja širokega družbenega konsenza in si bodo v največji možni meri prizadevali za izogibanje rešitvam zgolj za posamezne parametre sistema. V odzivu so še dodali, da mora vsaka pokojnina zagotavljati dostojno starost ne glede na vplačane prispevke.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja