Go to Top

Trideseturni delovnik že prihodnje leto kot polni delovni čas?

Trideseturni delovnik že v 2023 zakonsko urejen kot polni delovnik?

Trideseturni delovnik s pravicami polnega delovnika bi lahko bil že prihodnje leto zakonsko urejen. Takšne so napovedi ministra za delo. Nas torej čakajo spremembe Zakona o delovnih razmerjih? Mimogrede, veste, da lahko na DATA točki ustanovite podjetje? Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev s.p. – hitro, enostavno in brezplačno na DATA točki!

Spremembe že prihodnje leto?

Po napovedih ministra za delo bi naj bil trideseturni delovnik s pravicami polnega delovnega časa že prihodnje leto zakonsko urejen. To pomeni, da bi bilo podjetjem omogočeno, da bi lahko skrajšala delovni čas na 30 ur tedensko. Bi se pa seveda podjetja prostovoljno odločila, ali želijo trideseturni delovnik kot polni delovni čas. Trenutno sicer Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da polni delovni čas ne sme biti daljši od 40 ur tedensko in ne krajši od 36 ur na teden. Ta spodnja meja velja, če je tako določeno s kolektivno pogodbo.

Izračunajte si vašo plačo!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Na ESS oblikovana posebna delovna skupina

Na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) so oblikovali delovno skupino, ki obravnava, da bi lahko trideseturni delovnik veljal kot polni delovni čas. Pogajanja bi naj trajala do sredine 2023. Na ministrstvu za delo pa večjih težav glede sprejetja predloga ne vidijo. Idej glede skrajšanega delovnega časa je sicer več. Najpogosteje se omenjata opciji, da bi se delovni teden skrajšal na štiri dni po osem ur (32 ur tedensko) ali pa, da bi delovni teden ostal pet dni, a bi se delalo po 6 ur dnevno (30 ur tedensko).

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Trideseturni delovnik nekatera podjetja že uvedla pred leti

Nekatera podjetja tudi v Sloveniji že zdaj izvajajo trideseturni delovnik in ob tem niso zmanjšala plač zaposlenim. Prednost, ki jih prinaša trideseturni delovnik, je predvsem v usklajevanju zasebnega življenja z delom. Prav tako pa takšen delovnik pripomore tudi k boljši psihofizični kondiciji zaposlenih. To bi naj v praksi pomenilo tudi manj bolniških odsotnosti. Se je pa treba zavedati, da takšnega modela delovnega časa ni možno vpeljati v vsa podjetja.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja