Go to Top

Trgovci bodo nedelje preživljali doma – nekaj pa bo tudi izjem!

Trgovci bodo po novem nedelje preživljali doma. A nekaj bo tudi izjem. Tu gre predvsem za manjše prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih, v bolnišnicah in manjše prodajalne, velike do 200 kvadratnih metrov, če bodo v njih delali lastniki sami ob pomoči študentov in upokojencev.

Informativni izračun plače

Delodajalci in zaposleni, ste seznanjeni s pravicami in obveznostmi iz delovnega razmerja? Če kršite delovnopravno zakonodajo, vas lahko doletijo visoke kazni. Na pomoč vam lahko priskoči naša izkušena pravna služba, ki na področju delovnopravne zakonodaje sledi vsem aktualnostim. Pišite jim na data@data.si.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Trgovci bodo ob nedeljah doma!

Trgovci bodo po novem nedelje preživljali doma. DZ je namreč sprejel novelo Zakona o trgovini. Trgovine tako ob nedeljah in praznikih ne bodo več smele poslovati. Ali naj trgovci nedelje preživljajo doma ali v službi je vprašanje, ki javnost buri že dolgo časa. Že leta 2003 je na to temo potekal tudi referendum. Takrat je zaprtje trgovin ob nedeljah podprlo dobrih 57 odstotkov volivcev, ki so se udeležili referenduma. Med epidemijo so ljudje ugotovili, da jim v trgovine ni treba vsak dan, ampak lahko brez njih zdržimo več dni ali celo tednov. Zato so zaprtje trgovin želeli uzakoniti že po koncu epidemije covida-19, a so tretjo obravnavo opravili šele na septembrski seji. Novela zakona je bila včeraj sprejeta, veljati pa bo začela 15 dni po objavi v uradnem listu.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Kateri trgovci bodo ob nedeljah vseeno lahko delali?

Novela zakona o trgovini narekuje, da trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo več smele poslovati. A nekaj bo tudi izjem.

Tu gre predvsem za manjše prodajalne (s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov):

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

  • na bencinskih servisih
  • na mejnih prehodih
  • na pristaniščih
  • na letališčih
  • na železniških in avtobusnih postajah
  • ostale manjše prodajalne (velike do 200 kvadratnih metrov), če bodo v njih takrat delali lastniki sami oz. njihovi zastopniki ob pomoči dijakov, študentov in upokojencev.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Vlado skrbijo posledice

Vlada tega, da bodo trgovci po novem ob nedeljah doma, ne podpirajo. Vlado skrbijo posledice, ki jih bo ukrep imel v zaostrenih gospodarskih razmerah na trgovino, zaposlene ter dobavitelje, saj je trgovina za slovensko gospodarstvo strateška panoga. Poleg tega opozarjajo, da do konca leta 2022 velja kolektivna pogodba za dejavnost trgovine. Glede na to pogodbo mora biti večina prodajaln vseh 15 praznikov zaprtih, trgovci pa lahko delajo le 12 nedelj v letu.

Pravni nasvet

Tudi Trgovinska zbornica Slovenije se z novelo ne strinja

Tudi Trgovinska zbornica Slovenije se z novelo zakona ne strinja, saj bi to prineslo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti prav v času, ko je potrošnja ključna za gospodarsko rast. Obratovalni čas se bo zmanjšal za 16 %, posledično pa se bodo zmanjšali prihodki, potrebnih bo tudi manj zaposlenih. Trgovci bodo imeli nižje plače, saj ne bodo prejeli dodatka za delo ob nedeljah.

Pri Trgovinski zbornici Slovenije omenjajo možnost ustavne presoje.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja