Go to Top

Transportno podjetje – katere dejavnosti registrirati?

Transportno podjetje se v današnji dobi hitro spreminjajočih se potreb in tehnološkega napredka postavlja v središče gospodarskega razvoja in globalne trgovine. V Sloveniji ima sektor transporta ključno vlogo, ki poganja gospodarstvo in odpira vrata za podjetnike, željne priložnosti, ki jih prinaša nenehno naraščajoče povpraševanje. Za vsakega, ki razmišlja o ustanovitvi ali razširitvi transportnega podjetja, je smotrno razumeti, kako navigirati skozi zakonske zahteve in industrijske standarde. Če želite registrirati transportno podjetje v obliki s.p., popoldanskega s.p. ali d.o.o. lahko to storite na DATA točki. Potrebna je le rezervacija termina na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovite svoje podjetje!

Cestno transportno podjetje

Cestni transport je ključna komponenta slovenskega transportnega sistema. Omogoča učinkovito premikanje ljudi in blaga med različnimi točkami. S cestnim transportom se povezujejo mesta in regije, kar prinaša večjo mobilnost prebivalstva in ustvarja nova delovna mesta. V prihodnosti bodo inovacije v tehnologiji in infrastrukturi še dodatno izboljšale učinkovitost in trajnostnost cestnega transporta.

Pri ustanovitvi transportnega podjetja v Sloveniji je pomembno priložiti referentu ustrezno šifro dejavnosti, ki jo bo transportno podjetje izvajalo. Dejavnosti delimo na regulirane, ne-regulirane in obrtne dejavnosti. Pred registracijo transportnega podjetja se je koristno posvetovati z našimi strokovnjaki, ki vas vodijo skozi postopek in svetujejo glede optimalne izbire dejavnosti.

Kalkulator – izračun plače

Transport potnikov – dejavnosti za registracijo transportnega podjetja

Z bližajočo se šolsko sezono se obeta povečan transport potnikov, kar predstavlja priložnost za voznike, ki iščejo redni ali dodatni zaslužek. Za tovrstno dejavnost lahko ustanovite transportno podjetje v obliki s.p., popoldanskega s.p. ali d.o.o. Ustrezna je dejavnost: (SKD 49.391) – Medkrajevni in drug cestni potniški promet.

Sem spadajo:

  • obratovanje šolskih in delavskih avtobusnih linij,
  • dajanje avtobusov z voznikom v najem,
  • prevoz potnikov na letališčih,
  • medkrajevni posebni linijski, čarterski, izletniški in
  • javni linijski cestni prevoz.

Če želite postati poklicni taksist, pa boste morali registrirati naslednjo dejavnost: (SKD 49.320) – Obratovanje taksijev.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kakšen je postopek registracije in koliko stane? Koliko dejavnosti lahko registriram in katere? Kakšni so postopki po registraciji podjetja? Pridružite se nam na BREZPLAČNEM seminarju!

Več informacij

 

Registracija dejavnosti za transportno podjetje specializirano za prevoz blaga

Transportno podjetje, ki se osredotoča na prevoz blaga znotraj države, ima v Sloveniji več možnosti za registracijo različnih dejavnosti glede na specifično storitev, ki jo nudi.

Najbolj pogosta dejavnost, povezana s cestnim prevozom blaga s tovornimi vozili, nosi šifro (SKD 49.410). Sem spadajo različne vrste prevoza, kot so:

  • transport lesa, živine, težkih tovorov, odpadkov (brez zbiranja),
  • avtomobilov,
  • dajanje tovornjakov z voznikom v najem,
  • prevoz z ročnimi ali vprežnimi vozili,
  • transport materiala na in z gradbišč,
  • prevoz s kombijem,
  • dostava stavbnega pohištva ter
  • prevoz sena in poljščin.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Vendar pa transportno podjetje ni omejeno samo na cestni prevoz blaga. Če ponujate specializirane storitve, kot so vleka hlodovine iz gozda v okviru gozdarske dejavnosti, potem je prava šifra (SKD 02.400). Za špedicijske storitve je šifra (SKD 52.290). Medtem je za poštno in kurirsko dejavnost, kamor spada tudi razvoz hrane za podjetja kot so Wolt in Glovo, prava šifra (SKD 53.200).

Če razmišljate o ustanovitvi ali razširitvi transportnega podjetja, se posvetujte z referentom na DATA točki, da se prepričate o pravilni izbiri dejavnosti za vaše storitve.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Pogoji za opravljanje dejavnosti transportnega podjetja

Za uspešno in zakonito delovanje transportnega podjetja v Sloveniji je potrebno izpolnjevati določene pogoje in imeti ustrezne licence. Predvsem če se podjetje ukvarja s prevozom blaga ali potnikov.

  1. Mednarodni cestni promet: Vsako transportno podjetje, ki prevaža blago ali potnike z motornimi vozili ali kombinacijo vozil za plačilo ali najem znotraj držav EU, mora imeti licenco za mednarodni cestni promet.
  2. Notranji cestni promet: Transportno podjetje, ki izvaja prevoz blaga ali potnikov na območju Republike Slovenije, mora prav tako izpolnjevati določene pogoje in imeti licenco za notranji cestni promet.

Da bi zagotovili skladnost z zakonodajo, je ključnega pomena, da se transportna podjetja seznanijo s pravnimi podlagami, ki urejajo to področje, kot so:

  • Zakon o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2): določa pogoje za opravljanje prevozov v cestnem prometu.
  • Zakon o cestah (ZCes-1): ureja gradnjo, vzdrževanje in uporabo cest.
  • Obrtni zakon (ObrZ): določa pogoje za opravljanje obrtnih dejavnosti.

Kilometrina 2023

Ustanovite podjetje

Dnevnice 2023

Da bi vaše transportno podjetje uspešno zaživelo in cvetelo, se opremite z vsemi potrebnimi informacijami in strokovnimi nasveti. Naše izkušene pravne in podjetniške svetovalce kontaktirajte za natančno razlago postopkov in najboljših praks v industriji. Ne odlašajte in si rezervirajte termin za pravni posvet na 01/600-1530ali na data@data.si. Pri nas vam zagotavljamo vse potrebno, da bo vaše transportno podjetje vedno na pravi poti.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Sledite nam tudi na Facebooku ali LinkedInu in ostanite na tekočem z najnovejšimi informacijami za podjetnike.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja