Go to Top

SURS: Število samozaposlitev se je v enem letu znižalo

Število samozaposlitev se je od konca decembra 2014 do konca decembra 2015 zmanjšalo za 6,7 odstotka, ugotavljajo na Statističnem uradu Republike Slovenije.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Ste v večni dilemi, ali bi se odločili za zaposlitev ali samozaposlitev? Pridružite se nam na brezplačnem seminarju, kjer vam bomo predstavili vse prednosti in slabosti samozaposlitve ter vas vodili skozi proces odločanja za pravo dejavnost.

Več informacij

Zaposlitev in samozaposlitev skupaj v lanskem letu več

Po statističnih podatkih sodeč, je bilo sicer število delovno aktivnih oseb (gre za osebe, ki se odločijo za zaposlitev ali samozaposlitev) v decembru lani glede na predlani istega meseca za 0,5 odstotka višje.

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Število delovno aktivnih oseb se je v lanskem decembru glede na mesec poprej zmanjšalo za približno 7.700 oseb na nekaj več kot 803.600 delovno aktivnih oseb. Kot prikazujejo podatki na Sursu, se je zmanjšalo število delovno aktivnih (tako samozaposlenih kot zaposlenih) moških in žensk, a je razlika bolj očitna pri moških. Pri njih se je število delovno aktivnih zmanjšalo za približno 6.700.

V gradbeništvo največje zmanjšanje števila zaposlitev in samozaposlitev

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na [email protected].

Statistični podatki prikazujejo, da se je število delovno aktivnih oseb v primerjavi z mesecem poprej zmanjšalo v osemnajstih dejavnostih – najbolj v gradbeništvu in v predelovalnih dejavnostih.

Pri tem pa se število delovno aktivnih oseb (gre za osebe, ki se odločijo za zaposlitev ali samozaposlitev) povečalo v dveh dejavnostih, in sicer v gostinstvu (za približno 100) ter v kmetijstvu, lovu, gozdarstvu in ribištvu za nekaj več kot 60 delovno aktivnih oseb.

samozaposlitev

Brezposelnost decembra lani višja glede na november istega leta

Stopnja registrirane brezposelnosti se je v decembru 2015 glede na mesec prej zvišala za 0,6 odstotne točke. Na Sursu pojasnjujejo, da se je stopnja registrirane brezposelnosti zvišala pri obeh spolih, vendar pri moških izraziteje, in sicer za eno odstotno točko.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ste prepričani, da poznate vse oblike zaslužka in njihove obdavčitve? Na seminarju vas seznanimo z različnimi oblikami dela ter vam svetujemo katero obliko izbrati glede na situacijo, v kateri zaposlujete novega sodelavca. Pridružite se nam!

Več informacij

Po statističnih podatkih sledeč je bila stopnja registrirane brezposelnosti v letu 2015 12,3-odstotna. Za moške je bila 11,1-odstotna, za ženske pa 13,7-odstotna.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja