Go to Top

Sp v popoldanski sp – je tudi ta možnost?

Sp v popoldanski sp je pogost postopek, ki ga opravljajo naši referenti na DATA točke. Gre za spremembo iz rednega sp v popoldanski sp. Kakšen je postopek?

Brezplačna registracija podjetja

Kakšen je postopek?

Je potrebno najprej zapreti redni sp, da lahko potem registrirate popoldanski sp? Ni potrebno. Sprememba iz rednega sp v popoldanski sp pomeni le, da se spremeni podatek oz. obrazec prijave v zavarovanje. V tem primeru, gre za odjavo iz zavarovanja na rednem sp in prijavo v zavarovanje na popoldanski sp. Podjetnik se mora zglasiti osebno na DATA točki z osebnim dokumentom ter podpiše oba potrebna M-obrazca, ki ju zanj pripravi referent.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

Sp v popoldanski sp – katere podatke je potrebno pripraviti?

Ključen podatek pri spremembi rednega sp v popoldanski sp je, kdaj ga bo delodajalec s katerim je sklenil pogodbo o zaposlitvi, prijavil v zavarovanje. Torej – s katerim dnem bo začnel delovno razmerje v podjetju. Pomemben je tudi podatek ali je podjetnik podpisal pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas -40 ur na teden in ne morda za skrajšani delovni čas. V primeru, da je pogodba o zaposlitvi sklenjena za skrajšani delovni čas od polnega, sprememba rednega sp v popoldanski sp ni možna. Kot smo že večkrat pisali, je popoldanski sp možen le ob zaposlitvi podjetnika za polni delovni čas v drugem podjetju.

Izračun dnevnice 2024

Potrebujete zanesljivo računoovodjo?

Kilometrina 2024

 

Sp v popoldanski sp – kaj se ureja pri postopku na DATA točki?

V primeru spremembe rednega sp v popoldanski sp referent DATA točke podjetnika odjavi iz zavarovanja na rednem sp z datumom, ki je dan pred datumom, ko ga je v zavarovanje prijavil delodajalec. Pripravi se M2 obrazec za zavod za zdravstveno zavarovanje. V drugem koraku postopka spremembe rednega sp v popoldanski sp se pripravi M12 obrazec. Gre za prijavo v zavarovanje na popoldanski sp. Datum te prijave je isti dan, ko je delodajalec delavca prijavil v zavarovanje. Podjetnik podpiše oba obrazca. Referent ju elektronsko odda na ZZZS. V nekaj dneh od spremembe, prejme podjetnik po pošti s strani ZZZS potrdilo o odjavi iz zavarovanja na svojem rednem sp in potrdilo o prijavi v zavarovanje na popoldanski sp. Obe pridobljeni potrdili potrebuje računovodja sp za pravilen obračun prispevkov podjetnika.

Interni akti podjetja

V čem je sprememba?

Kadar podjetnik spremeni redni sp v popoldanski sp se torej spremeni le zavarovanje podjetnika. Namesto rednih prispevkov za socialno zavarovanje, začne podjetnik z dnem prijave v zavarovanje na popoldanski sp, plačevati pavšalne prispevke za zavarovanje. Prispevki za popoldanski sp trenutno znašajo 93,15 evra. Podjetnik kljub spremembi rednega sp v popoldanski sp še vedno lahko opravlja vse dejavnosti, ki jih ima registrirane in so vidne v registru podjetij AJPES. Ne spremeni se njegov način ugotavljanja davčne osnove. Torej še vedno je lahko „normiranec“, če je tak način ugotavljanja davčne osnove izbral ob odprtju rednega sp.

Podjetniki, ne oklevajte! Če imate vprašanja povezana s spremembo vašega statusa, vam lahko pomagamo svetovalci podjetja DATA. Pišite nam za ponudbo za svetovanje na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530. Z veseljem vam bomo svetovali.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja