Go to Top

Šolsko leto 2020/2021 pred vrati – se bodo vrata odprla?

Šolsko leto 2020/2021 je pred vrati. Do dneva, ko se prične letošnje šolsko leto, nas ločijo še slabi trije tedni in pogosta so vprašanja, kako bo z odprtjem šol. Novi podatki o okuženih so namreč spet slabši, pojavila se je tudi raziskava, ki predpostavlja, da bi bili majhni otroci lahko pogosti prenašali virusa, kar za šolsko leto ne predstavlja pozitivne informacije.

Informativni izračun plače

Če bo jeseni v igro prišel scenarij, kjer bodo šole ostale zaprte, bomo starši zopet vsaj deloma vključeni v šolanje na domu. Že sedaj mnogi delajo od doma, v primeru zaprtja šol, pa bo takšnih primerov še več. Delodajalci, če organizirate delo od doma, morate imeti tudi ustrezno urejeno zakonodajo. Na voljo so vam naša brezplačna predavanja in seminarji, za individualno svetovanje pa so vam na voljo naši izkušeni pravniki. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530.

V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) je delodajalec dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu.

Podatki o okuženih spet slabši

V ponedeljek so potrdili 17. okužb z novim koronavirusom, kar je predstavljalo drugo največjo številk v tem mesecu. Okužbe so potrdili v enajstih občinah, največ jih je v prestolnici.

Kljub temu ima Slovenija še vedno dobro epidemiološko sliko. Po zadnjih podatkih ima 7,99 okuženih na 100 tisoč prebivalcev, kar jo uvršča na seznam zelenih in varnih držav.

BRUTO NETO PLAČA

Šolsko leto 2020/2021 še vedno negotovo!

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Novo šolsko leto se nezadržno približuje – do pričetka nas ločijo le še slabi trije tedni. Stanje je še vedno negotovo, v igri je več scenarijev, a več o šolanju v septembru bo znanega šele prihodnji teden. Za novo šolsko leto so pripravili 4 modele poteka pouka. 2 skrajna napovedujeta, da v šolo pridejo vsi otroci ali da šole ostanejo zaprte. Vmesna modela vključujeta različno kombinacijo pouka v razredu in na spletu.

Kako bo potekalo prihajajoče šolsko leto je, trenutno še prezgodaj napovedovati, saj se epidemiološke razmere spreminjajo.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Kaj bo z otrokom, ki se bo vrnil iz države z rdečega seznama?

Prizadevajo si sicer, da bi se v šole vrnili vsi otroci, omejitve bi veljale le ta tiste, ki se bodo vrnili iz držav z rdečega seznama. Kdor bo prišel iz rdečih držav, bo dobil 14-dnevno karanteno – otroci bodo tako zamudili pouk.

Starši bodo sicer morali za novo šolsko leto izpolniti obrazec NIJZ in izjaviti, da otrok ni bolan in ne kaže simptomov.

Četrti protikoronski paket

“Hrvaška bo od 15. avgusta dalje na rdečem seznamu”

Na Hrvaškem ugotavljajo, da je epidemiološka slika v državi dobra – sploh glede na to, da imajo na široko odprte meje. Tudi po besedah vladnega govorca Jelka Kacina ima Hrvaška precej ugodno sliko, število okužb relativno hitro pada. Pravi, da gre pri novicah o postavljanju Hrvaške na rdeči seznam le za govorice brez trdne podlage.

Kot še dodaja, se največ ljudi okuži na slabo kontroliranih druženjih, kjer ni mogoče zagotoviti ustrezne varnostne razdalje – pa naj bo to v Sloveniji ali v tujini, na javnem ali zasebnem prostoru.

A spomnimo, da je število okužb na Hrvaškem včeraj zopet zraslo – zabeležili so 91, primerov, kar je 46 primerov več kot dan poprej. Največ t. i. uvoženih primerov v Sloveniji se je okužilo na Hrvaškem.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Šolsko leto na Hrvaškem – učenci bodo greli šolske klopi

Nekoliko več informacij so v zadnjih dneh podali na hrvaškem ministrstvu za znanost in izobraževanje. Prihajajoče šolsko leto predvideva, da se bodo učenci, dijaki in študentje vrnili v šolske klopi. Zaprtja, kakršno je bilo spomladansko, ne načrtujejo več, ukrepali bodo le, če se pojavijo posamezna žarišča.

Pravni nasvet

Nova raziskava straši

Ameriški znanstveniki so prišli do ugotovitev, ki so v nasprotju z dotedanjimi, ki govorijo, da je pri mladih malo verjetno, da resno zbolijo ali širijo virus v veliki meri. Zapisali so, da bi lahko bili mlajši otroci pomembni prenašali virusa, saj imajo po raziskavah več genetskega materiala novega virusa kot starejši. Če je to res, potem tesni prostori v šolah in vrtcih ter način funkcioniranja mlajših otrok ne bi prinesel nič dobrega.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja