Go to Top

Solidarnostna pomoč delodajalca za primere elementarne nesreče

Solidarnostna pomoč delodajalca delavcu se nanaša na finančno ali drugo vrsto pomoči, ki jo delodajalec lahko zagotovi svojemu zaposlenemu. V poštev pride v primeru posebnih okoliščin ali težav, s katerimi se ta srečuje. Ta pomoč se lahko dodeli zaradi nepričakovanih dogodkov, kot so nesreče, bolezni, smrti v družini ali drugih hujših osebnih stisk.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

Solidarnostno pomoč delodajalca v primeru elementarne nesreče ne ureja splošni Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) temveč je solidarnostna pomoč delodajalca za primere elementarne nesreče urejena v kolektivnih pogodbah glede na dejavnosti delodajalca.

Pri dodelitvi solidarnostne pomoči vam lahko pomagajo naši pravni svetovalci. Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si!

Vse o ustanovitvi podjetja na enem mestu!

Izplačilo solidarnostne pomoči delodajalca za primere elementarne nesreče

Solidarnostna pomoč delodajalca za primere elementarne nesreče je običajno prostovoljna in je del delodajalčevega prizadevanja za zagotavljanje socialne odgovornosti in podpore zaposlenim. Namen te pomoči je izkazati skrb za dobro počutje zaposlenih ter jim pomagati prebroditi težke situacije. Pogosto se solidarnostna pomoč izraža v obliki finančne pomoči, vendar se lahko tudi drugače materialno ali moralno prispeva k zaposlenim v stiski.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

pravno svetovanje

Preverite vse prednosti normiranega s.p.

Izplačila solidarnostne pomoči delodajalca za primere elementarne nesreče urejajo kolektivne pogodbe. V nadaljevanju prikazujemo primere ureditve solidarnostne pomoči delodajalca za primere elementarne nesreče v nekaterih kolektivnih pogodbah:

 

Kolektivna pogodba za kovinsko industrijo Slovenije

Solidarnostna pomoč je urejena v 56. členu kolektivne pogodbe, in sicer določa, da delavcu oziroma njegovi družini pripada solidarnostna pomoč v odstotku od povprečne plače delavcev pri delodajalcu oziroma povprečne plače v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece, če je to za delavca ugodneje, in sicer v primerih:

-nesreče, ki jo povzroči delovanje naravnih sil (elementarne nesreče), ki povzročijo večjo škodo na bivališču delavca, ki dela pri zadnjem delodajalcu več kot 10 let v višini 100 %,

– nesreče, ki jo povzroči delovanje naravnih sil (elementarne nesreče), ki povzročijo večjo škodo na bivališču delavca, ki dela pri zadnjem delodajalcu do 10 let  v višini 80 %.

 

Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti

Solidarnostna pomoč je urejena v 82. členu kolektivne pogodbe, in sicer določa, da o pravici do drugih oblik solidarnostne pomoči (naravne nesreče ipd.) odloči delodajalec na predlog sindikata ali delavca v primerih, ki jih določa Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.
Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije Solidarnostna pomoč je urejena v 81. členu kolektivne pogodbe, in sicer določa, da delodajalec lahko izplača solidarnostno pomoč tudi v primeru težje invalidnosti, daljše bolezni delavca, elementarne nesreče, požara, ki prizadene delavca.

Kilometrina 2023

Solidarnostna pomoč delodajalca in davčna obravnava

Skladno z Uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja se solidarnostna pomoč delodajalca za primere elementarne nesreče, ki prizadene delavca ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 2.000,00 EUR.

Če imate še kakšno dilemo nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Pomagamo vam lahko v različnih situacijah, nudimo pravno svetovanje, računovodstvo ali pa vam pomagamo ustanoviti podjetje. Veseli bomo tudi, če nas obiščete na Facebooku ali LinkedInu.

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja