Go to Top

Sodne počitnice 2022 so se začele! Samo nujne zadeve!

Sodne počitnice 2022 bodo trajale mesec dni

Sodne počitnice 2022 so se začele s 15.7.2022 in bodo trajale do 15.8.2022. Kaj je z nujnimi in kaj z nenujnimi zadevami v času, ko so na »sporedu« sodne počitnice 2022?

Odprtje d.o.o. na DATA točki je hitro in enostavno!

V času, ko so sodne počitnice 2022 le nujne zadeve

Za čas, ko so sodne počitnice 2022, sodišča, v skladu z Zakonom o sodiščih (UR.l.RS št. 94/07 s sprem.) poslujejo v omenjenem obsegu. Opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. Med te sodijo:

  • postopki v zadevah zavarovanja;
  • preiskave in sojenja v kazenskih zadevah (v katerih je obdolženec priprt);
  • izvršilne zadeve v zvezi s postopki za varstvo koristi otrok;
  • in še nekatere druge zadeve, skladno z zakonom.

V nujnih zadevah tudi takrat, ko so sodne počitnice 2022, normalno tečejo procesni roki.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kakšne so novosti?

Sodne počitnice 2022 – kaj pa je z nenujnimi zadevami?

Kako pa vplivajo sodne počitnice 2022 na nenujne zadeve? Za čas sodnih počitnic ne tečejo procesni roki. To so roki, ki so določeni s procesnim zakonom za opravljanje določenih procesnih dejanj v postopku. Sodna pisanja se v tem času prav tako ne vročajo. Kaj to pomeni v praksi? Na primer rok za plačilo sodne takse je 15 dni. To pomeni, da če je procesni rok za plačilo sodne takse začel teči pred samim začetkom počitnic, se z začetkom sodnih počitnic prekine ter ponovno začne teči prvi naslednji dan po izteku sodnih počitnic (se pravi 16.8.2022). Če je v času sodnih počitnic vročeno sodno pisanje, bodo procesni roki prav tako začeli teči prvi naslednji dan po koncu sodnih počitnic. Kljub vsemu pa lahko sodišča, za čas ko so sodne počitnice 2022, odločajo tudi v nenujnih zadevah. A lahko naroke razpisujejo zgolj, če imajo soglasje vseh strank postopka.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Sodne počitnice 2022 ne vplivajo na tek materialnih rokov!

Sodne počitnice 2022 pa ne vplivajo na tek materialnih rokov. Gre za roke, ki veljajo za uveljavljanje materialnih pravic, ki jih daje upravičencem materialni predpis. Materialni rok je na primer v sporih zaradi motenja posesti. Materialni predpis določa, da je sodno varstvo pred motenjem posesti možno zahtevati v 30 dneh od dneva, ko je posestnik zvedel za motenje in storilca. Ker tek materialnih rokov za čas sodnih počitnic ni prekinjen, je treba tožbo v takšnem primeru vložiti v roku 30 dni. In to ne glede na dejstvo, da so v teku sodne počitnice 2022. Zamuda materialnega roka v času sodnih počitnic ima za posledico izgubo pravice. Sodne počitnice 2022 se nanašajo poslovanje sodišč ter sodna pisanja. Ne vplivajo pa na vročanje po pravilih upravnega postopka oz. katerihkoli drugih pisanj, ki niso sodna. Če ste v dvomu glede rokov, se lahko posvetujete tudi z našimi pravnimi strokovnjaki. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja, lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na datadata.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja