Go to Top

Socialni transferji – kaj so in koliko znašajo letos?

Socialni transferji so izplačila, ki jih država nameni tistim, ki jih potrebujejo. Namen je, da posamezniki s svojimi dejavnostmi dosežejo raven kakovosti življenja, ki je primerljiva z drugimi v okolju. Kaj pa vse spada pod socialne transferje in koliko so zrasli letos?

Pokličite telefonsko številko 01/600-1530, če vas pa zanima ustanovitev podjetja ali obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije!

Ustanovite podjetje na Dati!

Socialni transferji – kaj so?

Socialni transferji se financirajo iz državnega proračuna ter proračunov občin in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V poštev pridejo kadar si posamezniki oz. celotne družine iz različnih razlogov ne morejo lastnoročno zagotoviti socialne varnosti. Ureja jih Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Socialni transferji namreč odpravljajo socialne stiske in pomagajo tistim, ki to najbolj potrebujejo.

Izračunajte si vašo plačo!

podjetniško svetovanje

Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Socialni transferji – kaj vse spada pod ta pojem?

Socialni transferji pridejo v več oblikah. Najbolj osnovna je denarna socialna pomoč. Ta je namenjena zadovoljevanju minimalnih življenjskih potreb. Določa jo Zakon o socialno varstvenih prejemkih in osebe ga lahko uveljavljajo, če dohodek na osebo ne dosega zakonsko predpisane meje dohodkov.

Naslednje oblika socialnih transferjev je varstveni dodatek. Z njim se upravičencem zagotavljajo sredstva za kritje življenjskih stroškov. Med te spadajo stroški za vzdrževanje stanovanja, nadomeščanje trajnih potrošnih dobrin, in tako naprej.

Dve izredni obliki socialnih transferjev pa sta tudi pogrebnina in posmrtnina. Prva je namenjena pomoči kritja stroškov pogreba, druga pa predstavlja denarno pomoč po smrti družinskega člana.

Kako odpreti s.p.?

Koliko znašajo socialni transferji v letu 2023?

Socialni transferji, med drugimi tudi otroški dodatki, štipendije in socialna pomoč, so se redno uskladili s 1. marcem 2023. Ta uskladitev je bila letos še posebej težko pričakovana zaradi visoke letne inflacije. Zaradi tega so letos socialni transferji zrasli za 10,3 odstotka.

Potrebujete pomoč tudi na drugih področjih slovenske zakonodaje? V podjetju Data vam lahko nudimo davčne, finančne in podjetniške svetovalce! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na termin svetovanja.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja