Go to Top

Socialne razmere in zaposlovanje v EU: stanje se še naprej izboljšuje

Zaposlovanje v EU je doseglo najvišjo raven doslej. Službo ima namreč več kot 236 milijonov ljudi. Brezposelnost pa vztrajno pada.

>>> Gospodarske razmere so vsekakor ugodne! Zakaj ne bi tudi vi uresničili svoje poslovne ideje?! Ustanovitev podjetja je preprosta, celoten postopek vam predstavimo na brezplačnem skupinskem svetovanju.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Zaposlovanje v EU se povečuje

V primerjavi z enakim obdobjem leto prej se je zaposlovanje v EU v tretjem lanskem četrtletju povečalo za 1,7 odstotka. To pomeni, da je delo dobilo štiri milijone ljudi, od tega 2,7 milijona v območju evra. K temu so prispevala zlasti stalna delovna mesta in zaposlitev za polni delovni čas, so zapisali na spletnih straneh Komisije.

zaposlovanje v EU

>>> Delovni čas: Delavec ne sme delati več kot 56 ur na teden

Med tretjim četrtletjem leta 2016 in tretjim četrtletjem leta 2017 se je število zaposlenih s pogodbami za nedoločen čas povečalo za 2,8 milijona. Število zaposlenih za polni delovni čas se je povečalo za približno tri milijone na 181 milijonov, število delavcev s krajšim delovnim časom pa za približno 300.000 na 42,7 milijona.

Stopnja zaposlenosti posameznikov v starosti med 20 in 64 let se je v EU v zadnjih treh letih dosledno povečevala in v tretjem lanskem četrtletju dosegla približno 72 odstotkov. To je najvišje doslej. Ob tem v Bruslju opozarjajo, da med posameznimi državami ostajajo velike razlike. Nacionalne stopnje zaposlenosti se namreč gibljejo med 58 odstotki v Grčiji in 82 odstotki na Švedskem.

>>> To je 5 področij, na katerih so v zadnjem času podjetniki zaznali poslovne priložnosti. Če bi želeli preveriti svojo podjetniško zamisel, obiščite naše izobraževanje Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Brezposelnost v EU se približuje ravnem pred krizo

V poročilu o zaposlovanju in socialnih razmerah Evropska komisija ugotavlja tudi, da se brezposelnost vztrajno zmanjšuje. Od vrhunca krize aprila 2013 se je brezposelnost zmanjšala za približno 8,6 milijona ljudi in decembra 2017 ostala pod 18 milijoni, kar je najnižja raven od novembra 2008.

Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je prepričana, da bi morali spodbuden gospodarski razvoj čim bolj izkoristiti ter državljanom zagotoviti nove in učinkovitejše pravice. “To so pošteni delovni pogoji, enak dostop do trga dela in dostojna socialna zaščita. Napočil je čas, da zagotovimo, da lahko koristi tega pozitivnega razvoja na trgu dela izkoristijo vsi državljani in delavci,” je povedala.

Komisija je nedavno ugodno gospodarsko napoved pripisala tudi Sloveniji. Pri nas naj bi bila gospodarska rast letos 4,2-odstotna. Več pa v prispevku Gospodarska napoved EU: Slovenijo čaka trdna in trajna rast.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja