Go to Top

Službeni mail med dopustom – preverja ga slaba polovica zaposlenih!

Službeni mail med dopustom spremlja 46 % vprašanih

Službeni mail med dopustom preverja skoraj polovica zaposlenih, je pokazala raziskava Mediane. Morajo biti delavci za delodajalca dejansko dosegljivi tudi na dopustu?

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATI!

Službeni mail spremlja skoraj polovica zaposlenih

Mediana je med 18. in 21. julijem opravila raziskavo, kjer je bilo 440 vprašanih z metodo spletnega anketiranja. Približno 22 % zaposlenih je dejalo, da delodajalec uradno ne pričakuje, da odgovarjajo elektronsko pošto (oz. uporabljajo službeni mail), a da imajo občutek, da je to zaželeno. Več kot 60 % zaposlenih, ki so sodelovali v anketi pa meni, da njihov delodajalec v času njihovega dopusta ne pričakuje odgovora na pošto, ki so jo prejeli na službeni mail.

Informativni izračun plače

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplačuje?

Kaj je še pokazala raziskava?

Raziskava, ki je med drugim preverjala, ali zaposleni uporabljajo službeni mail, se je osredotočila tudi na uporabo mobilnega telefona med dopustom. Tega večina vprašanih v raziskavi uporablja podobno kot običajno. Slaba četrtina ga uporablja manj, desetina pa več. Dva odstotka vprašanih med dopustom mobilnega telefona sploh ne uporablja. Večina vprašanih preživi na družbenih omrežjih toliko časa kot običajno. 30 % vprašanih je na dopustu na družbenih omrežjih manj časa kot običajno. Osem odstotkov vprašanih jim nameni več časa. 13 odstotkov zaposlenih pa družbenih omrežjih med dopustom ne uporablja, je pokazala raziskava Mediane.

Preberite tudi – Koliko znašajo s.p. prispevki za leto 2022?

Letni dopust – kaj določa ZDR-1?

Kaj pa določa ZDR-1 glede dopusta? Ali mora delavec med letnim dopustom uporabljati službeni mail? V drugem odstavku 137. člena ZDR-1 je določeno, da je delodajalec dolžan izplačati nadomestilo plače v primerih odsotnosti z dela zaradi izrabe letnega dopusta, plačane odsotnosti zaradi osebnih okoliščin, izobraževanja, z zakonom določenih praznikov in dela prostih dni in ko delavec ne dela iz razlogov na strani delodajalca. To pomeni, da delavec med dopustom ni vključen v delovni proces delodajalca. To pomeni, da za ta čas ne izpolnjuje del in nalog iz delovnega razmerja. Takrat tudi ni pod nadzorom oz. navodili delodajalca. To pomeni, tudi da v času dopusta ne odgovarja na službeni mail. Ker takrat ni pod nadzorom oz. navodili delodajalca ni nujno, da je dosegljiv za delodajalca niti na telefon.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja