Go to Top

Sezonsko delo: kako zaposliti delavca?

Sezonsko delo je zaposlitev za čas krajše ali daljše delovne sezone pri posameznih delih ali v vsej letni delovni sezoni.

Sezonsko delo je pogosto v dejavnostih, kjer je le občasno potrebna pomoč, na primer v sezoni. V takih primerih lahko delodajalci z delavci sodelujete na več načinov.

Sklenitev pogodbe o zaposlitvi za določen čas

sezonsko deloZakon o delovnih razmerjih v 54. členu izrecno določa, da se lahko zaposlitev po pogodbi za določen čas uporablja za sezonsko delo. Po pogodbi za določen čas se sicer lahko zaposli tudi delavca za nadomeščanja začasno odsotnega delavca, za začasno povečan obseg dela, za zaposlitev tujca ali osebe brez državljanstva, za zaposlitev prokurista in še nekatere druge vrste dela.

Vendar pozor! Delodajalec – razen v izjemnih primerih – ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti.

Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če ostane delavec na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Zato je smiselno, da osnutek pogodbe o zaposlitvi pregleda izkušen pravnik z izkušnjami na kadrovskem področju.

Podjemna pogodba

Podjemno pogodbo lahko sklene fizična oseba z naročnikom, ki je lahko fizična ali pravna oseba. O značilnostih podjemne pogodbe smo že pisali.

Obseg del, ki se lahko izvajajo na podlagi podjemne pogodbe, je zelo širok. Gre tako za umsko kot tudi fizično delo. Pri določenih umskih delih podjemna pogodba meji na avtorsko pogodbo, saj ima lahko elemente avtorskega dela. Zato je kdaj bolj smiselno skleniti avtorsko pogodbo. Kdaj torej pride v poštev podjemna pogodba in kdaj avtorska, vam lahko na podlagi vašega konkretnega primera svetujejo Datini pravni strokovnjaki.

Vas zanima, koliko stane delodajalca najem delavca s podjemno pogodbo? 

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Sodelovanje s samostojnim podjetnikom

Najbolj enostavno in običajno tudi finančno najbolj ugodno pa je poslovanje s samostojnim podjetnikom. Velja pozorno opredeliti pogoje tega svetovanja, na primer s pogodbo o sodelovanju. Na podlagi dogovora ali pogodbe samostojni podjetnik opravi dogovorjene naloge in za opravljeno delo izstavi račun. Vsekakor bodite pozorni: če nekoga zaposlite s pogodbo ali sodelujete s samostojnim podjetnikom, njegovo delo ne imeti elementov delovnega razmerja, o katerih smo že pisali.

Pozor na elemente delovnega razmerja

Bistveni elementi delovnega razmerja so:

  • prostovoljna vključitev v organiziran delovni proces delodajalca,
  • plačilo za delo,
  • osebno opravljanje dela,
  • nepretrgano opravljanje dela,
  • opravljanje dela po navodilih,
  • opravljanje dela pod nadzorom delodajalca.

Ko obstajajo ti elementi, je potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi. Izračunajte, koliko delodajalca “stane” plača zaposlenega.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Sezonsko delo, ki traja manj kot tri mesece: odpravnine ni

ZDR-1 v tretjem odstavku 79. členu pravi tudi, da v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas za opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu, delavcu odpravnina, ki sicer zaposlenim po pogodbi za določen čas pripada,v tem primeru ne pripada.

Pri sklepanju pogodb za določen čas vam lahko pomagajo naši pravniki. Pokličite na 01 600 15 30 ali nam pišite na data@data.si in dogovorili se bomo za termin za svetovanje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja