Go to Top

Revolut se seli zaradi Brexita – kaj morate vedeti?

Revolut, spletna banka iz Združenega Kraljestva, seli račune uporabnikov v entiteto v Litvi. Spremembi seveda botruje Brexit. To za vas pomeni dodatni birokratski opravek pri FURS-u!

Informativni izračun plače

DATA d.o.o. je  točka za računovodske storitve, davčni ali pravni posvet, SPOT točka registracije in še več! Podjetje DATA d. o. o. nudi celostno storitev podpore in podpornih storitev za podjetnike, samostojne podjetnike in lastnike podjetij kot npr. d.o.o. O storitvah, ki bi jih lahko koristili pri nas, se lahko pozanimate preko e-maila na data@data.si!

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

FURS zahteva, da selitev računov javite z obrazcem!

Finančna Uprava Republike Slovenije  (FURS) od zavezancev spletne banke Revolut zahtevajo, da v osmih dneh od odprtja novega računa v Litvi to javijo. Enako velja za zaprtje računa v Združenem Kraljestvu.

BRUTO NETO PLAČA

Na srečo je postopek prijave te spremembe zelo enostaven – prek elektronskega portala e-Davki prek obrazca »DR-Računi«. Alternativno lahko zavezanci spletne banke Revolut to uredijo tudi osebno ali preko pošte pri kateremkoli finančnem uradu. To storijo fizične osebe prek obrazca »DR-02«, fizične osebe z dejavnostjo z obrazcem »DR-03« ter pravne osebe prek »DR-04«.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Zahtevano je priložiti tudi prilogo!

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

FURS zahteva, da kot zavezanec spletne banke Revolut priložite tudi prilogo – dokument, ki potrjuje podatke o računu. To je lahko bančna kartica, pogodba o odprtju računa, posnetek IBAN zaslona ipd.

Tudi pri zapisu številke računa je potrebno vpisati številko računa in ne nujno številke bančne kartice.

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb

Kakšne globe so možne za zavezance banke Revolut?

Ker FURS ne prejema podatkov o tujih računih, morajo zavezanci to sporočiti sami. Račun mora biti prijavljen, četudi prek njega kot zavezanec spletne banke Revolut niste poslovali že dlje časa. Rok osmih dni sicer velja tudi za kakršnokoli spremembo podatkov o računu – kot npr. datum zaprtja.

Neprijava računa v tujini je lahko kaznovana z globo od 200 do 1.200 evrov. Globi se lahko zavezanec izogne tudi s samoprijavo, preden FURS z izmenjavo podatkov izve za obstoj računa.

Pravni nasvet

Preko prijave računov v tujini sicer FURS preverja izvor finančnih sredstev in pravočasno prijavo dohodkov.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja