Go to Top

Računi iz tujine: Katere je treba prijaviti FURS?

Plačilni računi iz tujine morajo biti prijavljeni Finančni upravi RS (FURS). Tako določa Zakon o finančni upravi v svojem 49. členu. Plačilnih računov, ki so odprti v Sloveniji, pa ni potrebno prijaviti. Podatke o njih namreč FURS pridobiva po uradni dolžnosti.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti?

Več informacij

Računi iz tujine se morajo prijaviti FURS ne glede na to, da so zavezanci oddali napoved za odmero dohodnine. Tovrsten račune morajo prijaviti tudi študenti, ki so plačili račun v tujini odprli le za namene nakazovanja štipendije. Obveznost prijave pa ne velja le za račune, odprte v državah članicah Evropske unije, ampak za račune, odprte v kateri koli tuji državi. Za morebitna vprašanja v zvezi z računi iz tujine, vam v podjetju Data nudimo davčno svetovanje in izobraževanje Abeceda poslovanja.

Prijava na izobraževanje

Računi iz tujine: Česa ni treba prijaviti?

računi iz tujineSpletnih storitev, kot so Bet365 britanska stavnica, Skrill predplačniški račun, Paypal in Monese, zaenkrat ni treba prijavljati, dokler imajo ti vlogo t. i. elektronske denarnice, pojasnjujejo na FURS.

V primeru, da ponudniki te spletne storitve nadgradijo tako, da računi prevzamejo funkcijo plačilnega računa s personalizirano številko (npr. IBAN), na katerega se imetniku lahko nakazujejo prejemki (npr. plača), je tak račun potrebno prijaviti.

Na FURS opozarjajo še, da je ponudnik Revolut računa pred kratkim že nadgradil spletno aplikacijo, zato morajo imetniki ta račun prijaviti.

Računi iz tujine: Do kdaj jih je treba prijaviti?

Na FURS pojasnjujejo, da mora zavezanec, ki ima odprt plačilni račun v tujini, o tem finančno upravo obvestiti v osmih dneh od odprtja računa.

Če slučajno računa niste prijavili, na FURS svetujejo, da to storite »čim prej«. Zakaj »čim prej«? Če bodo zavezanci račune prijavili sami, še preden bo do podatka o njihovem plačilnem računu v tujini prišel davčni organ, se bodo namreč lahko izognili kazni.

Prijava na izobraževanje

Kako morajo biti prijavljeni računi iz tujine, pa pojasnjujemo v prispevku Ste že prijavili račun v tujini?. V njem si lahko preberete tudi o sankcijah, če zavezanec računa in dohodkov iz tujine ne prijavi. Če se plačilni računi iz tujine ne prijavijo, je za fizično osebo zagrožena globa od 200 do 1.200 evrov. Za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, od 800 do 10.000 evrov, za pravno osebo pa od 1.200 do 30.000 evrov, pojasnjujejo na FURS.

Komentarjev (2)

  • Rolando Benjamin Vaz Ferreira 11. Novembra 2017 - 4:34 Odgovori

    Na revolutu imam več računov – za EUR račun piše, da gre za personal accoun in poleg IBANa ni omenjena nobena referenca. Pri USD računu pa izrecno poudarjajo, da pri nakazilu ne gre pozabiti vpisati reference. Ali to pomeni, da USD računa ni treba prijavljati, ker najverjetneje ni oseben temveč deljen z drugimi uporabniki?

    Hvala!

    • Manca Borko Grimšič 4. Januarja 2018 - 9:31 Odgovori

      Pozdravljeni, odgovorili smo vam na elektronski naslov. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja