Go to Top

Zaposlovanje tujcev iz tretjih držav v Sloveniji – kako poteka?

Zaposlovanja tujcev iz tretjih držav je vprašanje s katerimi se v našem podjetju pogosto srečujemo. Obstaja več različnih postopkov za zaposlovanje tujcev, saj je ta odvisen od več faktorjev kot so delovno mesto, način zaposlitve in nacionalnosti delavca, ki ga želite zaposliti. V našem podjetju nudimo storitve za tujce mnogim podjetjem. Če potrebujete pomoč pri postopkih zaposlovanja ali pridobivanju dovoljenj za delo tudi vi, nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na [email protected].

Izračun plače

Postopek zaposlovanja tujcev – državljani tretjih držav

Podjetje, ki namerava v Sloveniji začeti postopek zaposlovanja tujcev iz držav, ki niso članice EU, mora najprej pridobiti dovoljenje za delo in bivanje. Postopek se prične s kontrolo trga dela. Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) preveri, ali obstaja primeren kandidat, ki je v Sloveniji registriran kot brezposelna oseba. V primeru, da tak kandidat ne obstaja, lahko delodajalec vloži vlogo za enotno dovoljenje za delo in bivanje pri pristojni upravni enoti. Tujec ima prav tako možnost, da vlogo odda na pristojnem veleposlaništvu v svoji državi. V procesu izdaje dovoljenja sodelujeta upravna enota in ZRSZ. Delodajalec lahko zaposli tujca šele po prejetju soglasja k zaposlitvi in dovoljenja za prebivanje. Postopek po tem je enak kot pri zaposlitvi slovenskega delavca, kar vključuje prijavo v zavarovanje (M-1), zdravniški pregled, pridobitev davčne številke in seminar o varstvu pri delu. V primeru nekaterih deficitarnih delovnih mest kontrola trga dela ni potrebna.

Ustanovitev podjetja

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Postopek zaposlovanja tujcev – državljani Srbije in BIH

Zaposlovanje tujcev iz Srbije in Bosne in Hercegovine se nekoliko razlikuje od postopkov za druge tujce iz tretjih držav. Slovenija ima s temi državami sklenjen sporazum o zaposlovanju, kar vpliva na potek postopka. Tudi v tem primeru se postopek začne s kontrolo trga dela pri Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ), ki preveri, ali so na voljo lokalni kandidati, primerni za zaposlitev. Če primernih kandidatov ni, delodajalec odda vlogo za dovoljenje za delo pri ZRSZ. V ta postopek so vključene tudi pristojne službe v Srbiji (NSZ) in BIH (ARZ), ki preverjajo dokumentacijo za izdajo dovoljenja. Med postopkom mora biti državljan Srbije ali BIH prijavljen kot brezposelna oseba v svoji domovini. Po izdaji dovoljenja za delo je potrebno vložiti še vlogo za dovoljenje za prebivanje. To lahko naredi delodajalec na upravni enoti ali pa tujec sam na pristojnem veleposlaništvu. Zaposlitev tujca iz Srbije ali BIH je mogoča šele po prejemu dovoljenja za prebivanje. Nato sledi prijava v zavarovanje (M-1), zdravniški pregled, pridobitev davčne številke in seminar o varstvu pri delu.

Kilometrina 2024

Postopek zaposlovanja tujcev – raziskava o zaposlovanju tujcev iz tretjih držav v Sloveniji

Raziskava o zaposlovanju tujcev iz tretjih držav v Sloveniji je potekala med 22.4. in 30.6.2024 in je bila del projekta Recruit4tomorrow. V raziskavi je sodelovalo 114 slovenskih podjetij. V nadaljevanju poglejmo glavne poudarke raziskave in izzive s katerimi se srečujejo slovenska podjetja pri zaposlovanju tujcev.

Glavne značilnosti:

– kar 81% anketiranih podjetij je izjavilo, da trenutno zaposlujejo tuje delavce, pri čemer je kar dve tretjini podjetij zaposlovalo tuje delavce iz držav, ki niso članice Evropske unije.
– več kot 62% podjetij je odgovorilo, da bodo tujce iz tretjih držav zaposlili v prihodnosti.
– 43% vseh anketiranih podjetij pa je potrdilo, da imajo v namenu v prihodnje zaposliti delavce iz tretjih držav.

Pogodba o zaposlitvi

Med anketiranimi podjetji je bila več kot tretjina tujih delavcev iz tretjih držav. Zaposleni so bili za naslednja dela: proizvodna dela, strokovno-tehnična in storitvena dela. Delavci so predvsem iz držav nekdanje Jugoslavije (BIH, Srbija, Črna gora, Severna Makedonija, Kosova), držav daljnega vzhoda (Filipini, Indonezija, Nepal in Tajska) in Ukrajine.

Podjetja sodelujoča v anketi menijo, da bi morala biti prednostna naloga pri zaposlovanju tujcev iz tretjih držav skrajšanje trajanja pravnih postopkov, poenostavitve postopkov za izdajo delovnih dovoljenj in omogočanje spletne oddaje vlog in dokumentov.

Morda razmišljate o odprtju podjetja? Razmišljate o odprtju sp ali doo? Potrebujete nasvet pred registracijo podjetja? Vedno se lahko oglasite na naše podjetniške svetovalce. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja