Go to Top

Proračunski primanjkljaj približno 252 milijonov evrov!

Proračunski primanjkljaj nižji tudi, ker so bili odpravljeni protikoronski ukrepi

Proračunski primanjkljaj je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta znašal približno 252 milijonov evrov. Kaj kažejo preliminarni podatki?

Odprtje s.p. na DATI je hitro in enostavno!

Kaj kažejo podatki ministrstva?

Podatki ministrstva za finance kažejo, da je v proračun priteklo približno 7,3 milijarde evrov prihodkov. To je 17,9 % več kot lani v enakem obdobju. Odhodkov je bilo za 7,5 milijarde evrov – medletno so bili nižji za 10,5 %. Proračunski primanjkljaj, približno 252 milijonov evrov, je bil precej nižji kot lani v tem času. Takrat je proračunski primanjkljaj dosegel nekaj več kot 2,2 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je sicer ob polovici leta znašal 125,3 milijona evrov. To pomeni, da se je samo julija povečal za skoraj 127 milijonov evrov.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Proračunski primanjkljaj bi naj dosegel 2,47 milijarde evrov?

Lansko jesen je bil sprejete proračun, ki je za letos predvidel 11,47 milijarde evrov prihodkov ter 13,94 milijarde evrov odhodkov. To bi pomenilo, da bi proračunski primanjkljaj dosegel 2,47 milijarde evrov.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Davčnih prihodkov za dobrih 6 milijard evrov

Davčnih prihodkov je bilo sicer v prvih sedmih mesecih letošnjega leta približno 6,1 milijarde evrov. To pomeni, da so bili za 19,3 % višji kot lani v enakem obdobju. Prilivov iz davka na dodano vrednost je bilo okrog 2,7 milijarde evrov. To pomeni, da so bili za 19,1 % višji kot lani v enakem obdobju. Prilivov iz davka od dohodkov pravnih oseb je bilo glede na dobro poslovanje podjetij približno eno milijardo evrov. V primerjavi z lanskim letom so bili višji za 47,5 %. Prihodki od dohodnine so znašali 832 milijonov evrov, prihodki od trošarin pa okrog 816 milijonov evrov. Nedavčnih prihodkov je bilo okrog 433 milijonov evrov – 15 % manj kot v enakem obdobju lani.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Proračunski primanjkljaj – manj odhodkov zaradi odprave koronskih ukrepov

Proračunski primanjkljaj bi lahko bil še višji, če ne bi bili odpravljeni koronski ukrepi. Iz proračuna je šlo za stroške dela ožje državne uprave v prvih sedmih mesecih približno 904 milijone evrov. To je 7,4 % manj kot v enakem obdobju lani. To je posledica tega, ker se ne izplačujejo več covidni dodatki. Do konca julija je država za transferje posameznikom in gospodinjstvom letos do konca julija namenila približno 1,2 milijardi evrov. To je dobrih 32 % manj kot lani. Tudi to je v veliki meri posledica odprave različnih koronskih ukrepov. Za investicije je bilo v sedmih mesecih s proračuna namenjenih okoli 523 milijonov evrov. To je 25 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, še kažejo podatki finančnega ministrstva.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja