Go to Top

Prispevki za zdravstvo za (samo)zaposlene in delodajalce višji?

Javna razprava o Predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo na novo določil, kakšni bodo prispevki za zdravstvo, se zaključuje. Predlog zakona so sicer na Ministrstvu za zdravje predstavili januarja. Kako bodo torej prispevki za zdravstvo na novo urejeni?

Prispevna stopnja zaposlenih in delodajalcev za zdravstveno zavarovanje se kljub zdravstveni reformi predvidoma ne bo zvišala. Podobno velja tudi za samostojne podjetnike.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Delodajalec je dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu. Določene obveznosti pa imajo tudi samozaposlene osebe.

Več informacij

Zdravstvena blagajna se bo polnila tako z obveznimi prispevki za zdravstvo kot tudi zdravstvenim nadomestilom, ki ga bomo plačevali namesto dosedanje enake premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Na Ministrstvu za zdravje so ob predstavitvi predloga zakona zagotovili, da bo priložnosti za podajanje konstruktivnih predlogov za izboljšave zakona in usklajevanje z različnimi interesnimi skupinami dovolj.

Prijava na izobraževanje

Predloge o tem, kako bi bili lahko pridobljeni prispevki za zdravstvo, je širša javnost lahko podajala več kot mesec dni. Predlog zakona je bil namreč v javni razpravi od 1. februarja. Rok za oddajo pripomb in predlogov, kako bi bili prispevki za zdravstvo še lahko urejeni, pa se je iztekel 19. marca. Besedilo zakona je dostopno tukaj.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Predlog zakona predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbo nove obvezne zdravstvene dajatve. Ta bo odvisna od višine dohodkov posameznika in bo zajela vse razpoložljive prihodke, tudi najemnine, dividende, honorarje (t. i. pasivne prihodki).

Prispevki za zdravstvo bodo različni. In sicer bodo državljani razporejeni v sedem plačilnih razredov glede na bruto dohodek. Najvišji razred (nad 500 % povprečne plače) bo plačeval 75 evrov, tisti z minimalno plačo pa 20 evrov. Pri povprečni plači bo torej znesek nove dajatve znašal okoli 27 evrov.

Osnovo za zdravstveno dajatev bo izračunavala Finančna uprava Republike Slovenije (Furs), ki ima podatke tako o aktivnih kot pasivnih prihodkih. Po napovedih naj bi se to najprej zgodilo sredi leta 2019.

Prijava na izobraževanje

Prispevki za zdravstvo delodajalce in samostojne podjetnike ostajajo enaki

prispevki za zdravstvoZa zaposlene in delodajalce glede na predstavljeno zdravstveno reformo ne bo bistvenih sprememb – prispevki za zdravstvo naj bi ostali enaki. Tako kot po zdaj veljavni zakonodaji bi bila stopnja prispevka zavarovanca 6,36 %, delodajalca pa 6,56 %. Skupaj s prispevkom za poškodbe pri delu bi tako še naprej plačevala 13,45 % na plačo oziroma od plače zaposlenega.

Prispevna stopnja pri samostojnih podjetnikih je sicer tako kot pri zaposlenih v delovnem razmerju 13,45 %. Razlika je seveda v tem, da v primeru samostojnega podjetnika ni delodajalca, ki bi financiral polovico prispevkov, tako da breme pade na posameznika. Utegnejo pa biti prispevki za zdravstvo samostojnih podjetnikov nižji od sedanje premije dopolnilnega zavarovanja. Osnova za določanje prispevkov s.p. je namreč pri večini nižja od osnove pri povprečni plači. Višjo osnovo nove obvezne dajatve pa bi zvišal prihodek posameznika, ki bi ga ta pridobil prek popoldanskega s.p.

Minimalni in maksimalni znesek nadomestila bolniške odsotnosti

Pomembno spremembo predlog zakona prinaša tudi na področju bolniškega nadomestila – določil naj bi se najnižji in najvišji znesek. Prvi naj bi znašal 80 % minimalne plače, drugi pa naj bi bil omejen na 2,5-kratnik povprečne plače v preteklem koledarskem letu, kar je zdaj 3919 evrov (bruto). Stoodstotno nadomestilo ostaja za poškodbe pri delu, poklicne bolezni ter darovanje organov in krvi.

Prijava na izobraževanje

Poleg tega je predvidena časovna omejitev denarnega nadomestila za čas bolniške odsotnosti. In sicer na eno leto oziroma s prekinitvami v dveh letih na največ 18 mesecev.

Morda vas zanima tudi kolikšni bodo pavšalni prispevki za zdravstvo v letu 2017? Preberite pa še:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja