Go to Top

Prispevki za dopolnilno dejavnost – »popoldanc« plačuje pavšalne!

Prispevki za dopolnilno dejavnost so v pavšalnem znesku

Prispevki za dopolnilno dejavnost oziroma popoldanski s.p. v letu 2022 znašajo skupaj 81,04 evra. Zakaj jih mora oseba, ki registrira dopolnilno dejavnost oz. popoldanski s.p. sploh plačevati, če ima plačane prispevke za socialno zavarovanje iz naslova rednega delovnega razmerja? Ima od tega kakšno korist? Ali prispevki za dopolnilno dejavnost in plačevanje teh prinese kakšen dan pokojnine več? Ali pa morda kakšen evro več pokojnine? Nič od tega.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Prispevki za dopolnilno dejavnost – kje je pravna podlaga zanje?

Prispevki za dopolnilno dejavnost se po 1. odstavku 20. člena ZPIZ-2 uvrščajo kot vplačani prispevki za posebne primere zavarovanja. Nosilec dopolnilne dejavnosti v okviru svojega podjetja opravlja različne dejavnosti in za opravljanje teh dejavnosti mora biti zavarovan. V primeru nesreče, poškodbe ali telesne okvare, ki je nastala kot posledica opravljanja dejavnosti v podjetju, lahko uveljavlja pravice iz zavarovanja.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Prispevki za dopolnilno dejavnost – kaj plačuje nosilec dejavnosti?

Prispevki za dopolnilno dejavnost zajemajo zavarovanje za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju  dejavnosti. Gre za prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ), ki od aprila 2022 znaša 41,04 evra. Poleg tega mora biti podjetnik zavarovan še za poškodbe pri delu in poklicno bolezen. Gre za pavšalni prispevek, ki ga nosilec dopolnilne dejavnosti plačuje zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZ). Znesek pavšalnega prispevka za ZZ znaša za leto 2022, 10 evrov. Leta 2014 je bil za nosilca dopolnilne dejavnosti uveden dodaten prispevek za ZZ. Osnova za plačilo tega prispevka je 25 % povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji za mesec oktober predhodnega koledarskega leta, stopnja pa 6,36 %. Glede na povprečno plačo za oktober 2021, je ta prispevek od januarja 2022 30,00 EUR. Skupni prispevki za dopolnilno dejavnost od aprila 2022 do decembra 2022 znašajo torej 81,04 evra.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Prispevki za dopolnilno dejavnost – pavšal pri normirancih ne gre niti v stroške!

Kot smo zapisali na začetku, glede plačevanja pavšalnih prispevkov ne bo večja pokojnina, niti pokojninska osnova. Ker, kot pojasnjuje ZPIZ, se z vplačilom prispevkov za posebne primere zavarovanja posameznik zavaruje izključno za zavarovalne primere, ki izvirajo iz popoldanske aktivnosti. Tisti nosilci dopolnilne dejavnosti, ki davčno osnovo ugotavljajo na način normiranih odhodkov (normirani popoldanski s.p.) pa stroške pavšalnih prispevkov ne morejo uveljavljati niti kot stroškov pri poslovanju popoldanskega s.p., tako kot to lahko storijo nosilci dopolnilne dejavnosti, ki davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja