Go to Top

Pričanje na sodišču – ali delavcu pripada nadomestilo?

Pričanje na sodišču

Pričanje na sodišču je lahko razlog odsotnosti delavca na delovnem mestu. Ali delavcu v tem primeru pripada nadomestilo? Kako se delavcu obračuna čas odsotnosti? Mimogrede, potrebujete pravni nasvet? Pri tem vam lahko pomagajo naši pravni svetovalci! Na telefonski številki 01/600-1530 se lahko dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja. To telefonsko številko pa lahko pokličete tudi, če vas zanima ustanovitev s.p. ali odprtje d.o.o.!

Ustanovitev podjetja

Kaj določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 168. členu določa delavcu, ki mu je odrejeno oz. predlagano, naj sodeluje oz. nudi pomoč sodnemu ali pravnemu organu ali je iz drugih razlogov brez krivde poklican k sodelovanju z upravnim ali sodnim organom, pravico do odsotnosti z dela. Pričanje na sodišču spada v zgoraj omenjeno pomoč oz. sodelovanje. A ZDR-1 ne določa, kdo mora delavcu za njegovo odsotnost zagotoviti nadomestilo plače. Prav tako ni nič omenjeno, kolikšna mora biti višina nadomestila, ko gre na primer za pričanje na sodišču.

Koliko bo znašala vaša plača? Uporabite naš kalkulator!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Kakšno povračilo stroškov pripada priči?

Glede povračila stroškov, ko gre zaposleni na pričanje na sodišču je potrebno pogledati Zakon o pravdnem postopku (ZPP). Ta v 242. členu določa, da ima priča pravico do povračila potnih stroškov ter stroškov za prehrano in prenočišče. Prav tako pa ima tudi pravico do povračila izgubljenega zaslužka. Mora pa priča povračilo zahtevati takoj po zaslišanju, če ne to pravico izgubi. Jo je pa sodišče dolžno na to opozoriti.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Koliko znaša nadomestilo plače, če mora delavec na pričanje na sodišču?

Povrnitev nastalih stroškov določa Pravilnik o povrnitvi stroškov v pravdnem postopku. In sicer imajo zaposleni pravico do povrnitve nadomestila plače za odsotnost z dela zaradi vabila za pričo, izvedenca ali tolmača. Delodajalec izplača 100 % nadomestilo plače. Nato pa delodajalec od sodišča, ki vodi postopek, zahteva povrnitev izplačanega nadomestila plače. Sodišče nato delodajalcu povrne izplačano nadomestilo plače. Tudi samostojni podjetnik posameznik oz. fizična oseba, ki samostojno opravlja dejavnost kot poklic imata pravico do povrnitve zaslužka, ko gre za pričanje na sodišču oz. izvedenca ali tolmača.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja