Go to Top

Pravilnik o ugotavljanju alkoholiziranosti na delovnem mestu – sprejeti ga mora vsak delodajalec

Pravilnik o ugotavljanju alkoholiziranosti na delovnem mestu je dokument, ki ureja postopke in ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu. Namenjen je preprečevanju dela pod vplivom alkohola in drog ter zaščiti delavcev in delodajalcev pri delovnem procesu. Mimogrede, ste v vašem podjetju že sprejeli pravilnik? Še ne? Na pomoč vam lahko priskočijo naši pravni strokonjaki, ki vam lahko pomagajo tako pri sestavi pravilnika kot tudi pri drugih vprašanjih z delovnopravnega področja. Kontaktirajte nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Izračun plače

Pravilnik o ugotavljanju alkoholiziranosti na delovnem mestu – zakonska podlaga

Zakonska podlaga za pravilnik o ugotavljanju alhkoliziranosti na delovnem mestu je opredeljena v Zakonu o zdravju in varstvu pri delu (ZVZD-1). V 51. členu ZVZD-1 je navedeno, da delavec ne sme delati pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc ali pod vplivom zdravil, ki lahko vplivajo na psihofizične sposobnosti, na tistih delovnih mestih, na katerih je zaradi večje nevarnosti za nezgode pri delu tako določeno z izjavo o varnosti z oceno tveganja.

Hkrati je zakonodaja jasna, da je delodajalec dolžan odstraniti z dela, delovnega mesta in iz delovnega procesa delavca, ki je delal ali je bil na delovnem mestu v nasprotju z določili.

Ustanovitev podjetja

Potrebujete pravni nasvet?Vse o normiranem s.p.

Pravilnik o ugotavljanju alkoholiziranosti na delovnem mestu  – vsebina pravilnika

Pravna osnova za pravilnik o ugotavljanju alkoholiziranosti na delovnem mestu, ki ga mora sprejeti podjetje, je opredeljena v 3. odstavku 51. člena zakona (ZVZD-1).

Podjetja to področje urejajo s sprejetim internim pravilnikom. Pravilnik opredeljuje postopke za preverjanje alkoholiziranosti, ki jih lahko izvede direktor podjetja ali pooblaščena oseba. Preizkusi se lahko izvajajo ob sumu alkoholiziranosti, po nezgodah pri delu ali kot del preventivnih zdravstvenih pregledov. Uporabljajo se ustrezni merilniki, ki morajo biti kalibrirani. Pravilnik določa tudi sankcije za delavce, ki kršijo prepovedi ter zagotavlja zaščito osebnih podatkov in dostojanstva delavcev.

Pravilnik o ugotavljanju alkoholiziranosti in uporabi opojnih substanc predstavlja pomemben korak k zagotavljanju varnosti na delovnem mestu. S spoštovanjem teh pravil lahko podjetja zmanjšajo tveganje za nezgode in izboljšajo splošno delovno okolje. Zavedanje o pomenu tovrstne regulative je ključno za odgovorno ravnanje tako delavcev kot delodajalcev.

Razmišljate o odprtju podjetja? Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected] in si rezervirajte termin za registracijo.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja