Go to Top

Povprečno mesečno plačilo v prvi polovici leta nižje – za koliko?

Povprečno mesečno plačilo zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah se je od januarja do maja 2020 v primerjavi z enakim obdobjem lani znižalo. Povprečno mesečno plačilo, ki se je znižalo, je posledica epidemije covida-19 in interventnih ukrepov.

Informativni izračun plače

V podjetju Data d. o. o. vam nudimo brezplačen postopek registriranja vašega podjetja. Še preden se odločite za registracijo, vas vabimo, da se udeležite naših brezplačnih seminarjev, kjer vam predstavimo vse pomembne informacije in vprašanja, na katera si morate odgovoriti pred odprtjem podjetja. Poleg odprtja podjetja pa vam na enem mestu nudimo tudi vse za uspešno poslovanje. Ponujamo vam kvalitetno računovodsko službo, ki jo spremljajo tudi naši svetovalci na področju računovodstva, prava in davkov. Pišite nam na [email protected].

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Kdo sploh so registrirane fizične osebe?

Preden podjetnik prične s poslovanjem, se mora odločiti, kako bo organiziral svoje poslovanje. Ali ga bo opravljal kot fizična oseba (s. p. ali kot druga fizična oseba, ki opravlja dejavnost) ali v okviru pravne osebe (d. o. o., d. n. o., društvo, zadruga, zavod itd.). Fizična oseba z dejavnostjo opravlja poklicno dejavnost, s. p. pa gospodarsko dejavnost. Temeljna razlika je ta, da lahko s. p. pri vpisu v register navede različne poljubne dejavnosti, ki jih bo opravljal in zanje izdajal račun. Fizične osebe z dejavnostjo pa ne morejo prijaviti katerekoli dejavnosti, saj jih pri tem omejuje zakonodaja –  njihova izbira dejavnosti je določena s strani posameznega ministrstva – večinoma se torej posamezniku bolj izplača odpreti s. p. Več o tem si lahko preberete tudi v našem članku.

BRUTO NETO PLAČA

Povprečno mesečno plačilo nižje

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Znani so podatki, da je povprečno mesečno plačilo zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah od januarja do maja znašalo 695,81 evra neto. Ta znesek je za 1,5 odstotka nižji od neto plače v istem obdobju leta 2019. Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah je za to obdobje znašala 1001,14 evra, kar je v primerjavi z istim obdobjem lani nižje realno za 1,6 odstotka.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Najbolje v rudarstvu, najslabše v gostinstvu

Povprečno mesečno plačilo zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah je bilo najvišje v dejavnosti rudarstvo. Tu se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povprečno mesečno plačilo povečalo za 10,1 odstotka. Najbolj se je povprečno mesečno plačilo v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu znižalo v gostinstvu in sicer za 12,3 odstotka. Natančnejše podatke predstavlja spodnji graf.

 

A  – Kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo J – Informacijske in komunikacijske dejavnosti
B – Rudarstvo K – Finančne in zavarovalniške dejavnosti
C – Predelovalne dejavnosti L – Poslovanje z nepremičninami
D – Oskrba z električno energijo, plinom in paro M – Strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti
E – Oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja N – Druge raznovrstne poslovne dejavnosti
E – Gradbeništvo P – Izobraževanje
G – Trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil Q – Zdravstvo in socialno varstvo
H – Promet in skladiščenje R – Kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti
I – Gostinstvo S – druge dejavnosti

Povprečno mesečno plačilo, ki se je znižalo, je posledica epidemije covida-19 in interventnih ukrepov.

Vir: SURS

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na [email protected].

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja